Venepunkcija i križna proba

AutorZoran Hercigonja

Venepunkcija i križna proba

Dana 18. svibnja 2022. godine učenici 4. c razreda Lucija Furjan, Ela Majhen, Patrik Mudri, Nikol Nestić, Ana Sedak i Nikolina Tušek ,pod vodstvom mentorice profesorice Nataše Vuković, magistre medicinske biokemije, sudjelovali su u projektu pod nazivom „Jedinstveni poklon – Unique gift“, a našu su školu predstavili izlaganjem pod nazivom „Venepunkcija i križne probe“.

Predavanja učenika naše škole samo su dio projektnih aktivnosti u kojima sudjeluju i učenici iz Škole za Medicinske sestre Mlinarska i Tehničke škola Virovitica. Učenici su ovim putem svojim kolegama i ostalim učenicima medicinskog smjera pobliže objasnili način izvođenja prijetransfuzijskih testova i istaknuli važnost poštivanja Nacionalnih preporuka za vensko uzorkovanje krvi koje je 2014. godine izdalo Hrvatsko društvo za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu.

Iznimno smo ponosni što je naše učenike slušao dosad najveći broj učenika i profesora koji su nakon završenog predavanja postavljali mnogobrojna pitanja vezana za rad u kliničkom i transfuziološkom laboratoriju. Budući da učenici nemaju mnogo iskustva s direktnim radom u laboratoriju u bolnici i kontaktom s pacijentima, veliku zahvalu moramo uputiti spec. transfuziološke medicine Anki Dorić koja je svim sudionicima odgovorila na vrlo zanimljiva pitanja te na temelju svojih iskustava prikazala svim nazočnima kakva je radna svakodnevicu u transfuziološkom laboratoriju.

Hvala svim sudionicima u projektu na lijepom druženju i razmjeni iskustava koja ćemo svakako pokušati primijeniti u svakodnevnom životu. Veselimo se ponovnom susretu s još zanimljivijim temama.

Nikol Nestić, učenica 4.c razreda

Nataša Vuković, profesorica

O autoru

Zoran Hercigonja administrator