E-medica

Razmjena učenika u projektu E-medica

„Mikrobiom i fermentirana hrana“

Od utorka, 25. veljače 2020. godine, do četvrtka, 28. veljače 2020. godine, realizirana je  razmjena učenika u okviru projekta „E-medica“ s temom „Mikrobiom i fermentirana hrana“. Razmjenu je organizirala Zubotehnička škola Beograd, Medicinska škola Beograd te Primaljska škola Beograd.

Dana 25. veljače, u jutarnjim satima, krenule smo na put za Beograd zajedno s našom mentoricom Natašom Vuković. Na putovanju su nam se pridružili i učenici iz Škole za medicinske sestre Mlinarska koji također sudjeluju u projektu: Nikolina Ban, Marko Penić i Tihomir Crnjac te njihova mentorica Đurđica Stanešić . U poslijepodnevnim satima stigli smo u Beograd te smo se smjestili u apartmane. U Beogradu su nas dočekale  i učenice Karla Anić i Margareta Bakonji iz Škole za medicinske sestre Vrapče iz Zagreba s mentoricom Aleksandrom Vidoša.

Prvi nam je dan bio slobodan pa smo ga iskoristili za druženje i odmor.

U razmjeni su sudjelovali  i učenici Ivan Matković i Antonio Vrbančić s nastavnicama Dijanom Didak i  Biserkom Marinčević iz Zdravstvenog učilišta Zagreb. Oni su u okviru  E-medice preko projekta Mikrobiom i fermentirana hrana razvili suradnju s ostalim školama.

U srijedu, 26. veljače, posjetili smo Zubotehničku školu Beograd. Srdačnu dobrodošlicu u ime svih djelatnika škole  zaželio nam je ravnatelj škole Tomislav  Alavanja.  Dan je bio ispunjen aktivnostima: razgled škole, upoznavanje sa smjerovima za koje se učenici školuju , posjet nastavi u zubotehničkim laboratorijima.

Svi mentori, učenici i ostali nastavnici sudjelovali su u radionici gospođe Maje Volk koja je prezentirala  pripremu  veganske sirove hrane koja može biti i fermentirana ukoliko joj se dodaju  probiotici. Gospođa Volk pripremala nam je razne shakeove, slastice i sir od sirovih namirnica, poput indijskih oraščića, suncokretovih sjemenki, limuna, organskih jagoda, banana, špinata, češnjaka i sl. Sve je bilo pripremljeno bez termičke obrade (što je za nas predstavljalo veliku novost u pripremi hrane). Pripremljena smo jela degustirali, a gospođa  Volk objasnila nam je dobrobit sirove hrane za zdravlje ljudskog  organizam. Nakon predavanja učenice Matea Melović i Helena Kostić i njihova mentorica Ana Gajić povele su sve učenike i mentore  u razgledavanje Zubotehničke škole Beograd te poliklinike koja se nalazi u sklopu škole. Nakon razgledavanje uslijedio je rad na zajedničkom projektu koji će biti predstavljen na 13. smotri „Dani E-medica“. Svaka škola prezentirala  je prikupljene podatke i provedene aktivnosti u projektu. Učenici su nastavili rad na scenariju za igrokaz kojim će predstaviti zajednički  projekt na smotri u Tuheljskim toplicama od 2. do 4.travnja 2020. godine. U popodnevnim satima mentori i učenici nastavili su neformalno druženje i razgledavanje znamenitosti  Beograda.

U četvrtak, 27. veljače, posjetili smo Medicinsku školu Beograd i Primaljsku školu Beograd.

Razgledali smo  škole, upoznali nastavne profile i  prisustvovali nastavi. Učenice Milena Biljić i Nevena Cvejić s  mentoricom Ilijanom  Rakić provele su nas kroz učionice  i odvele na nastavni sat fizioterapeuta gdje su nas nastavnice fizioterapetske grupe upoznale s organizacijom i radom u nastavnom smjeru fizioterapeut.

Usporedili smo i način školovanja u našoj školi sa školovanjem koje provodi Medicinska škola Beograd. Prezentirali su nam podršku i inkluziju  slijepih i slabovidnih učenika u nastavni proces.

Nakon razgledavanja škole nastavili smo rad na scenariju kojim ćemo predstaviti  projekt i podijelili smo zadatke za smotru.

Razmjena je protekla u odličnoj atmosferi i druženju . Sklopile smo nova prijateljstva i vratile se u Varaždin bogate pozitivnim emocijama i iskustima. Svi smo na kraju zaključili da je razmjena bila prekratka te da se svi jako veselimo ponovnom susretu u Tuheljskim Toplicama.

Mentorica Nataša Vuković

Učenice Iva Lovrinović i Matea Hranić

***

DRUGA RAZMJENA UČENIKA U OKVIRU PROJEKTA E-MEDICA 2020.

U četvrtak, 13. veljače 2020., realizirana je druga razmjena učenika u projektu „Kako prepoznati da osoba laže“ u okviru E-medice. Cilj je projekta upozoriti na važnost govora tijela uključujući ruke, izraze lica i specifične radnje koje ukazuju na emocije s kojima se osoba suočava. Razmjenu je organizirala Medicinska škola Bjelovar.

U razmjeni su sudjelovale učenice 4. a razreda Medicinske škole Varaždin Ana Beloša i Ivana Horvatić sa svojom mentoricom, nastavnicom Ivom Delonga Habek. Osim učenica Medicinske škole Varaždin u projektu su sudjelovali i učenici Medicinske škole Bjelovar, koja je nositelj projekta, Nikola Huzjak i Tin Migač sa svojom mentoricom Tinom Jelić Balta te učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska Mislav Tatović, Bruno Skušić i Robert Stjepić s mentoricom Suzanom Đanić i koordinatoricom Natalijom Šnidarić. Učenice Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar Tonka Brala i Antonija Kuštera s mentoricom Marijanom Škunca-Vrkić te učenici Srednje medicinske škole Jezero iz Sarajeva Emrah Skopek i Muhidin Selimović sa svojom mentoricom Elisom Vreto pridružili su nam se videokonferencijskim pozivom.

Učenici i mentorice prezentirali su jedni drugima dosadašnje aktivnosti te su dogovarali daljnje aktivnosti potrebne za realizaciju zajedničkog projekta koji će biti prezentiran na 13. smotri „Dani E-medica“ koja će se održati od 2. do 5. travnja 2020. u Tuheljskim Toplicama.

Nakon radnih aktivnosti učenici i mentorice krenuli su u obilazak Medicinske škole Bjelovar gdje su imali priliku vidjeti razne specijalizirane učionice (kabinet zdravstvene njege, dentalni laboratorij…).

Nakon održanih radionica i obilaska škole svi su krenuli u obilazak grada Bjelovara gdje su se upoznali s kulturno-povijesnim znamenitostima grada.

Ana Beloša i Ivana Horvatić, 4. a razred

***

_______________________________________________________________________________________________________________________

PRVA RAZMJENA UČENIKA U OKVIRU PROJEKTA E-MEDICA 2020.

U utorak, 10. prosinca 2019., realizirana je prva razmjena učenika u projektima „Mikrobiom i fermentirana hrana“ i „Kako prepoznati da osoba laže“ u okviru E-medice. U razmjeni su sudjelovale učenice 4. a, 4.b i 4. c razreda sa svojim mentoricama. Razmjenu je organizirala Škola za medicinske sestre Mlinarska.

Projekt „Kako prepoznati da osoba laže“

Učenice su 4.a razreda, Ana Beloša i Ivana Horvatić, zajedno sa svojom mentoricom, nastavnicomIvom Delonga Habek, sudjelovale u razmjeni učenika u sklopu projekta„Kako prepoznati da osoba laže“.U projektu su, osim učenika Medicinske škole Varaždin,sudjelovali i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska, učenici Medicinske škole Bjelovarte učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar zajedno sa svojim mentoricama.

Učenici su se tijekom razmjene međusobno upoznali te su dogovorili daljnje aktivnosti koje su potrebne za realizaciju projekta. Također, učenici su zajedničkiosmislili radionice koje namjeravaju održatipočetkom travnja 2020. godine na 13. smotri „Dani E-medica“ u Tuheljskim Toplicama.

Projekt „Mikrobiom i fermentirana hrana“

Učenice kojesu sudjelovale u razmjeni učenika u okviru projekta„Mikrobiom i fermentirana hrana“ sa svojim su mentoricama najprije prisustvovale radionici koju su pripremili učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska. Tema radionice bila je kako fermentirati te pripremiti fermentiranu hranu za jelo.

Na radionici je za degustaciju pripremljen svježi sir od suncokretovih sjemenki na slanom kruhu, a za desert krema od indijskih oraščića s pireom od jabuke. Tijekom pripreme hrane učenici i mentori razgovarali su o djelovanju fermentirane hrane na organizam te o njezinoj važnosti. Fermentirana hrana sadrži probiotike koji održavaju crijevnu mikrofloru zdravom, potiču metabolizam i probavu, jačaju imunitet, reguliraju krvni tlak, mogu spriječiti nastanak karcinoma, snižavaju povišenu razinu kolesterola, a imaju i brojne druge pozitivne učinke. Vrlo je važno zapamtiti kako je dobro konzumirati fermentiranu hranu, no treba biti umjeren.

Nakon radionice i uživanja u degustaciji učenici su dogovorili daljnji tijek rada na zajedničkom projektu koji će biti prezentiran na 13. smotri „Dani E-medica“ koja će se održati od 2. do 5.travnja 2020. u Tuheljskim Toplicama.

U projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ čiji je nositelj Škola za medicinske sestre Mlinarska sudjeluju učenici Nikolina Ban, Marko Penić i Tihomir Crnjac s mentoricom Đurđicom Stanešić, učenice Karla Anić i Margareta Bakonji iz Škole za medicinske sestre Vrapče s mentoricom Aleksandrom Vidoša, učenice Matea Hranić i Iva Lovrinović iz Medicinske škole Varaždin s mentoricom Natašom Vuković, učenice Helena Kostić i Matea Melović iz Zubotehničke škole Beograd s mentoricom Anom Gajić te učenice Milena Biljić i Nevena Cvejić iz Medicinske škole Beograd s mentoricom Iljanom Rakić.

Nakon što je završen rad na projektima, učenice su,zajedno sa svojim mentoricama,uživale u razgledavanju učionica i posjetu nastavi iz predmeta Farmakologija, Zdravstvena njega – opća i Mikrobiologija u Školi za medicinske sestre Mlinarska.

Učenice; Ana Beloša, Ivana Horvatić, Iva Lovrinović, Matea Hranić

                       Mentorice; Iva Delonga Habek, Nataša Vuković

***

__________________________________________________________________________________

PRVE AKTIVNOSTI PROJEKTA E-MEDICE

 

U četvrtak, 26. rujna 2019. održana je prva Skype konferencija učenika i mentora koji rade na projektu E-medica pod nazivom „Kako prepoznati da osoba laže“.

U videokonferenciji sudjelovale su učenice Ana Beloša i Ivana Horvatić iz 4. a razreda s mentoricom Ivom Delonga Habek iz Medicinske škole Varaždin, učenici i mentorica iz Medicinske škole Bjelovar, koja je voditelj projekta; učenici iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar te iz Škole za medicinske sestre Mlinarska Zagreb. U projektu sudjeluju i učenici iz Srednje medicinske škole Jezero iz Sarajeva.

Na prvoj videokonferenciji učenici su se međusobno upoznali te dogovarali detalje o načinu realizacije faza projekta.

Dogovoreni su sljedeći ciljevi projekta: utvrditi koliko je ciljana skupina upoznata s govorom tijela i ponašanjem koje odaje laži, s osnovnim pojmovima neverbalne komunikacije, upoznati skupinu s načinima na koji govor tijela odaje laži te s mogućnošću primjene novih saznanja u zdravstvene svrhe.

Prvi zadatak bit će istraživanje u obliku ankete u školama sudionicama kojom će se utvrditi već postojeće znanje o govoru tijela.

Zatim namjeravamo na temelju stručne literature utvrditi pojmove o neverbalnoj komunikaciji i ciljanu skupinu usmjeriti na to kako tumačiti utvrđene pojmove i povezati ih s iskazivanjem istine ili laži. Temu projekta planiramo uvrstiti kao sastavni dio nastavnih cjelina strukovnih predmeta.

Očekujemo da će ovaj projekt podići svijest o važnosti govora tijela i prepoznavanja laži u radnim uvjetima, ali i u privatnim i društvenim odnosima.

Veselimo se budućoj suradnji u realizaciji projekta!

Iva Delonga Habek, mag. med. techn.

***

Prva video konferencija u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“

 

U četvrtak 26. 9. 2019. održana je prva Skype konferencija učenika i mentora koji rade na projektu E-medica „Mikrobiom i fermentirana hrana“.

U video konferenciji sudjelovale su učenice Matea Hranić iz 4.c i Iva Lovrinović iz 4.b, mentorica i koordinatorica Nataša Vuković iz Medicinske škole Varaždin, učenice i mentorice škole za Medicinske sestre Vrapče i Škole za medicinske sestre Mlinarska, nažalost učenici i mentorica iz Zubotehničke škole Beograd nisu mogli prisustvovati videokonferenciji.

Na ovoj video konferenciji dogovorili smo detalje daljnje suradnje i načine realizacije faza projekta, a koji za cilj ima istražiti i definirati što je: probiotik, prebiotik a što mikrobiom i kako su međusobno povezani. Istražiti koji mikroorganizmi čine crijevni mikrobiom i koje su njihove osobine. Kako mikrobiom utječe na iskorištavanje hrane u crijevima, što proizvode mikroorganizmi u mikrobiomu Istražiti koje su metode fermentacije hrane, kako fermentirana hrana utječe na mikrobiom.

Zajedničko osmišljavanje i provedba ankete za učenike 3. i 4. razreda naših škola.

Provesti edukaciju učenika na satovima Higijene i preventivne medicine u programu Medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i u drugim programima gdje se može implementirati u nastavni predmet.

Istražiti koje metode fermentiranja hrane  su korištene u prošlosti u vašem kraju: koje voće i/ ili povrće i kako se koristilo.

Izrada pamtilica ili brošura o mikrobiomu i fermentiranoj hrani, dogovor o načinu prezentacije i završne aktivnosti na projektu.

Veselimo se zajedničkoj suradnji i susretu na prvoj razmjeni učenika planiranoj u prosincu 2019. u Zagrebu.

Nataša Vuković,mag.med.bioch.

Matea Hranić,Iva Lovrinović

***

Već dugo nijedan projekt strukovnih škola nije privukao takvu pozornost učenika i mentora kao što je to projekt E-medica. Ovaj hvalevrijedan projekt afirmirao se 2006. g. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, a godišnje u njemu sudjeluje oko 300 učenika i nastavnika iz 35 srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva. U okviru projekta učenici realiziraju 40-45 zajedničkih učeničkih projekata, 30-ak učeničkih razmjena i desetak videokonferencija u tijeku školske godine s ciljem da se povežu medicinske škole Republike Hrvatske, odnosno njihovi učenici i nastavnici u jedinstvenu virtualnu zajednicu. Cilj je razmijeniti iskustva, obrazovati se te poticati uvođenje i primjenu suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija  u svakodnevni odgojno-obrazovni proces zdravstvenih škola Hrvatske, kao i poboljšavanje kvalitete strukovne edukacije, kako učenika tako i nastavnika.

Projekt se realizira u pet vidova suradnje, a naše učenici sudjelovale su u razmjeni  učenika. Tako su desetoga listopada ove školske godine učenice 4.D razreda, Ivana Skuzin i Ines Banfić te učenica 3.C razreda Tea Vujnovac u pratnji profesorice mentorice Nataše Vuković posjetile Školu za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu.  Pet skupina učenika sa svojim su mentorima sudjelovali na odgojno-obrazovnim radionicama. Učenice naše škole sudjelovale su u radionici s temom prirodne kozmetike koja je organizirana u suradnji s učenicima iz Pule i Slavonskog Broda. Nakon kratkog razgledavanja škole , učenice  su se aktivno uključile u predavanje iz anatomije na kojemu su ponovile znanje o građi koštano-mišićnog sustava te predavanje iz opće njege tijekom kojega su se upoznale s različitim praktičnim pomagalima za izvođenje vježbi. Zajednički ručak priređen je u blagavaonici učeničkog doma nakon kojeg je nastavljeno i  druženje s ostalim učenicima. U drugom dijelu radnoga susreta održana je radionica na kojoj su učenici izrađivali kozmetičke pripravke od prirodnih sastojaka pa je tako izrađena krema za lice od macerata lipe, krema za suhu kožu od macerata nevena, tonik za lice od aloe vere i sl. Navedene materijale učenici su vrijedno sakupljali i priređivali tijekom ljetnih praznika što je bio prvi projektni zadatak. Na kraju radionice dogovorena je daljnja provedba projekata, zajedno smo se fotografirali, razmijenili kontakte  i konačno vratili se i  kući J

Sljedeća je na redu izrada obrazovnih prezentacija, virtualnih sastanaka  učenika i mentora kako bi se što bolje pripremili za sljedeću smotru „Dani E-medica“ od 16. do 19. ožujka 2017. g. Cijela nam se zamisao svidjela i zato smo se odlučile uključiti u projekt koji je, po našemu sudu, vrlo pomno osmišljen i omogućava komunikaciju i razmjenu iskustava s ostalim učenicima zdravstvenih škola. Također, radionice su poučne i zanimljive. Iz Zagreba smo se vratile pune dojmova. Ugodno su nas ugostili, učenici domaćini predstavili su nam svoju školu  vedro i opušteno. To nas je jako razveselilo jer smo spoznale koliki su trud uložili u sam projekt što je , zahvaljujući dobroj suradnji i komunikaciji, završilo dogovorom o zajedničkome radu. Naučile smo puno toga o izradi pripravaka prirodne kozmetike i to znanje primijeniti ćemo u struci. Drago nam je smo uspješno izradile preprate , što nam je potvrda da se naš trud oko izrade macerata nevena tokom ljetnih praznika isplatio. Jedini nedostatak je što nam je vrijeme u dobrom društvu prebrzo prošlo, no radujemo se ponovnom susretu…

Ivana Skuzin, Ines Banfić, Tea Vujnovac

[envira-gallery id=”6484″]

 1_Dani

2011. godine naša škola pridružila se sudjelovanju u projektima E-medice. E-medica projekt je povezivanja zdravstvenih i drugih škola iz Hrvatske i inozemstva.

Ciljevi projekta su strukovno povezati medicinske i druge škole iz Republike Hrvatske i inozemstva, odnosno njihove učenike i nastavnike u jednu jedinstvenu virtualnu zajednicu, razmijeniti isustva, omogućiti, educirati i poticati uvođenje i primjenu suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u svakodnevni odgojno-obrazovni proces škola te poboljšati kvalitete strukovne edukacije, kako učenika tako i nastavnika.

6. Smotra “Dani E-medice 2012.”

                 e-medica 2012.

Sudjelovanje naše škole u E-medici započelo na 6. Smotri u Dugoj Uvali, kraj Pule. Smotra se održala od 09. – 11. studenog u hotelu “Croatia”.

Pod mentorstvom nastavnice Janjušević, učenici koji su sudjelovali u projektima bili su: Tena Hudoletnjak, Lara Lacković, Lucija Novak, Valentina Pomper i Dorijan Tunić.

Naša škola sudjelovala je u dva projekta pod nazivom “Autohtonost mog kraja” i “Motivacija učenika za učenje”. U prvom projektu istraživali smo običaje, znamenitosti i zanimljivosti našeg kraja, a aktivnosti smo provodili zajedno sa učenicima i nastavnicima iz Srednje škole Bedekovčina i škole SMUGS “Dr. Panče Karagjozov” iz Skopja. 

U projektu “Motivacija učnika za učenje” sudjelovali smo s učenicima iz Škole za medicinske sestre Vinogradska Zagreb, Srednje škole Bedekovčina, Zdravstvenog učilišta Zagreb i Škole za medicinske sestre Vrapče. U projektu smo istraživali kojim stilom učenja naši učenici uče i kako se nose s idejama i svakodnevnim situacijama

IMG8 IMG11  2012_11_10_5332        IMG_0257                                     IMG2

Prvi dan smotre započeo je predstavljanjem škola, nakon čega je uslijedilo svečano otvorenje. Subota je bila dan za prezentiranje zajedničkih projekata. Ove godine ukupno je realizirano i predstavljeno 24 projekta.  Nakon zanimljivih prezentacija zabavljali smo se uz sport i rekreaciju te yogu i pilates.

U nedjelju smo se pozdravili sa prijateljima, dogovorili nove projekte i prepuni dojmova vratili se kući.

IMG7

Fotografije sa smotre možete pogledati ovdje E-medica 2012.

7. Smotra “Dani E-medice 2013.”

 

 e-medica 2013.

7. smotra ove godine održala se u Hrvatskom Zagorju, u Tuheljskim Toplicama, u hotelu “Well” od 08.-10. studenog.

Otvorenje smotre moglo se pratiti uživo na internetskim stranicama Carneta.

Realizaciju zadataka u zajedničkim projektima, ove godine uspjeli smo postići jednom učeničkom razmjenom. U lipnju smo posjetili učenike i nastavnike iz Pomorske škole Zadar. Učenice Tena Hudoletnjak i Lara Lacković pod mentorstvom nastavnice Janjušević, planirane aktivnosti u projektuStereotipi i predrasude prema LGBT zajednici” uspješno su provele boraveći dva dana u Zadru. U projektu su sudjelovali i učenici iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar. Cilj projekta bio je objasniti pojam LGBT-a, razliku između sterotipa i predrasuda, spola i roda, te istražiti LGBT zajednice u Hrvatskoj i svijetu.

                OLYMPUS DIGITAL CAMERA                   OLYMPUS DIGITAL CAMERA           OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U projektu “Kako izbjeći nepotrebnu estetsku kirurgiju”, uz naše učenike sudjelovali su učenici iz Srednje škole Bedekovčina i Medicinske škole Bjelovar. Mentor našim učenicama, Ivoni Mrazović i Jeleni Labaš bio je nastavnik Milec. U projektu smo predstavili što sve obuhvaća estetska kirurgija, koji su najčešći zahvati estetske kirurgije, te smo proveli anketu na učenicima iz svih triju škola, na temu adolescenti i estetski zahvati.

Kao i obično, prvi dan smotre započeo je svečanim otvorenjem i zanimljivom plesnom točkom učenika iz Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, i glazbenom toškom učenika iz Srednje zdravstvene škole iz Celja.

U subotu su uspješno predstavljeni svi projekti, te su se održala strukovna predavanja za nastavnike. U večernjim satima učenici i nastavnici zabavljali su se u discu.

                            2013_11_09_6876

Galeriju fotografija pogledajte ovdje E-medica 2013.

Treći dan smotre uslijedila je najava projekata u tijeku, te novih projekata.

S velikim iščekivanjem veselimo se slijedećoj smotri.

8. Smotra “Dani E-medice 2014.”

              e-medica2014

Od 21. – 23. studenog održana je 8. Smotra “Dani E-medice” u Tuheljskim Toplicama. Ove godine na smotri je sudjelovalo 30 škola, a ukupno je bilo 271 sudionik.

Naša škola bila je nositelj dvaju projekata, “Visinska bolest” i “Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama”. U trećem projektu “Krioterapija” sudjelovali smo kao partneri.

Ove smo godine uspješno ostvarili tri razmjene. Škola za medicinske sestre Vrapče iz Zagreba, u projektu “Visinska bolest”, u jesen je stigla kod nas u goste, kako bismo zajedno završili sa aktivnostima projekta. Cilj projekta bio je opisati uzroke, simptome i liječenje visinske bolesti, te kroz video intervju poznatih planinara upoznati tehnike aklimatizacije. Kroz projekt, naše učenice Martu Hrman i Lorenu Cenić iz 4.c razreda, vodila je nastavnica Janjušević.

Pogledajte kako nam je bilo na Ravnoj Gori.

 20140920_140419   IMG_0192                        IMG_0211     Ravna Gora    

Druga razmjena ostvarena je također u našoj školi, u projektu “Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama”. Škole partneri bile su Zdravsteno učilište Zagreb i Zdravstevena škola Split. Mentorica našim učenicama Sari Bačani, Andreji Kocijan i Anji Kreš bila je nastavnica Vuković. U ovom su projektu učenici opisivali krvne grupe, istražili kako određene namirnice utječu na metabolizam čvojeka, te u kojoj mjeri konzumiranje određenih namirnica dovodi do određenih bolesti. 

     IMG_4162       IMG_4165                                    IMG_4155

Razmjena naših učenica Lucije Danilović i Ivane Golenja, pod mentorstvom nastavnika Mileca ostvarena je u Mariboru, u Srednjoj zdravstvenoj in kozmetičnoj šoli u sklopu projekta “Krioterapija”.  

        IMG_0967 IMG_1010                               IMG_1024

Nakon zanimljivih i prekrasnih razmjena ove godine, smotra je zaista bila zanimljiva i puna iznenađujućih projekata. I ove godine nakon prezentiranih svih projekata, učenici su se zabavljali u radioniciama “Krioterapija” i  “Spašavanje iz vode” te su se mogli prijaviti za natjecanje u crossfitu.

                         galleryPosljednji dan smotre, kao i obično bio je rezerviran za najave novih projekata, traženje partnera, te pozdravljanje sa prijateljima.