SkillsUp Erasmus+

Projekt Erasmus + SkillsUp – Učenici Medicinske škole Varaždin u Dnevniku HRT-a

Osim što su zvijezde svojih struka, naši učenici postali su i medijske zvijezde u središnjem Dnevniku HRT-a! Prilog o njihovim iskustvima u sklopu Erasmus+ projekta SkillsUp u Frankfurtu pogledajte u videu u prilogu.

VIDEO:

 

_______________________________________________

 

 

Erasmus + stručna praksa učenika u Frankfurtu

Prvi tjedan Erasmus + mobilnosti u Frankfurtu je završio! Učenici Medicinske škole Varaždin smjera Medicinska sestra/tehničar opće njege u ovom tjednu odradili su 40 sati stručne prakse u vrhunskim zdravstvenim ustanovama u Frankfurtu; Krankenhaus Nordwest i Hospital zum Heiligen Geist! Učenici su pokazali stručno znanje i vještine koje su do sada stekli te su ih odlično iskoristili i vrlo brzo se prilagodili specifičnostima rada u vrhunskim njemačkim klinikama. Osim stručne prakse, učenici su u dane kulturoloških aktivnosti tijekom vikenda posjetili glavni toranj u Frankfurtu (Main Tower Frankfurt) te su razgledali Frankfurt vozeći se rijekom Majnom. Posjetili su i Frankfurtsku katedralu, Römer trg te zračnu luku Frankfurt na Majni. Kako je učenicima bilo i kako su se snašli pogledajte na fotografijama. 
 
 

 

_____________________________________________________________________________________________

 

Nacionalni tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju

 

Posjetom VI. osnovnoj školi Varaždin 9. i 13. prosinca 2019. godine obilježen je Nacionalni tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju. 

Šestero učenika Medicinske škole Varaždin smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege te fizioterapeutski tehničar / fizioterapeutska tehničarka (Melani MudriAlen BorakKristijan BalažinecKlaudia RabuzinLukrecia KopjarNikolina Đurin te Veronika Matučec), ujedno i sudionici Erasmus+ projekta SkillsUp, u dva su navrata u pratnji svojih nastavnikakoordinatorice projekta Patricije Jakopović te moderatora Dragane Hac i Vjekoslava Pokosa, održali predavanja za učenike 8. razreda. 

 Cilj posjeta i predavanja bio je predstaviti projekt SkillsUp učenicima 8. razredaUčenici su mogli čuti koje su prednosti sudjelovanja u Erasmus+ projektima te o načinima apliciranja na projekteTakođeručenici su iz prve ruke čuli pozitivna iskustva enika Medicinske škole Varaždin u vezi sa sudjelovanjem u projektima. 

 Učenici Medicinske škole Varaždin osvrnuli su se i na mogućnosti i prednosti koje pruža strukovno školovanje za medicinska zanimanja, a govorili su i o programima koji se nude u našoj školi. 

Nakon zanimljivog i edukativnog predavanja učenici Medicinske škole Varaždin smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege zainteresiranim su učenicima i osoblju mjerili krvni tlakdok su učenici smjera fizioterapeutski tehničar / fizioterapeutska tehničarka učenicima pokazali nekoliko osnovnih vježbi iz područja fizioterapije. 

_____________________________________________________________________________________________

DANI ERASMUSA na Medicinskoj školi Varaždin 

U Medicinskoj školi Varaždin 10. i 11. listopada 2019. obilježeni su dani Erasmusa.

Erasmus+ je najveći program Europske unije za obrazovanje i  osposobljavanje, usmjeren jačanju znanja i vještina te unapređenju obrazovanja.

U sklopu projekta SkillsUp, učenici Medicinske škole Varaždin, smjera Medicinska sestra/tehničar (Alen Borak, Melani Mudri) te Fizioterapeutski tehničar/tehničarka (Lukrecia Kopjar, Nikolina Đurin, Veronika Martinec, Klaudija Rabuzin te Kristijan Balažinec), u razdoblju od 16. srpnja do 5. kolovoza 2019. godine odradili su 120 sati stručne prakse u Termama Topolšica – Referentnom centru za multiplu sklerozu.

 

U vrijeme velikog odmora u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni, u holu naše škole postavljen je štand s promotivnim materijalima. Sudionici projekta SkillsUp razgovarali su sa zainteresiranim učenicima škole o mogućnostima koje nudi sudjelovanje u Erasmu+ programu, o tijeku prijave, kako su se snašli te što ih još uzbudljivog i zanimljivog očekuje u sklopu projekta. Učenici su spremno odgovarali na sva postavljena pitanja te se s radošću prisjetili ovog zanimljivog i praktičnog iskustva.

Koordinatorica projekta

Patricija Jakopović, bacc. med. teh.

 

Moderatori: Zoran Hercigonja, Vjekoslav Pokos, Dragana Hac, Dino Žganec

 

_____________________________________________________________________________________________

Završio prvi dio Erasmus + SkillsUp projekta mobilnosti učenika u Sloveniji

Učenici Medicinske škole Varaždin sudionici mobilnosti i stručne prakse u Termama Topolšica u Sloveniji, vratili su se 5. kolovoza svojim domovima i već sada su ponovo u svojim školskim klupama! Učenici su odradili 120 sati stručne prakse u u Termama Topolšica –  Referentnom centru za multiplu sklerozu Slovenije, u razdoblju od 3 tjedna pod vodstvom stručnih mentora ustanove. Za vrijeme mobilnosti stekli su vrijedna znanja i vještine na području zdravstvene njege i fizioterapije neuroloških, traumatoloških i ortopedskih pacijenata te pacijenata s kroničnim kariovaskularnim bolestima. Osim aktivnog stjecanja vrijednih kompetencija za vrijeme stručne prakse, u dane predviđene za kulturološke aktivnosti, učenici su posjetili Ptuj, Ljubljanu i Ljubljanski dvorac, Grad Velenje i Muzej rudarstva, Muzej minerala i Muzej Velenje, Jamu Pekel, Spomen sobu Njemačke kapitulacije u Topolšici, Mozirski Gaj te Grad Maribor. Upoznali su slovensku povijest, kulturu i jezik. Kako je izgledala njihova mobilnost i stručna praksa te završna evaluacija te oproštaj s našom partnerskom ustanovom, provjerite na zanimljivim fotografijama njihovih aktivnosti.

***

 

SkillsUp projekt – Susret s partnerom Terme Topolšica 

 

Proteklih dana koordinatori Skills Up projekta iz Srednje škole Čakovec, Medicinska škole Varaždin te Srednje škole Pregrada boravili su u Termama Topolšica gdje su se susreli s direktorom i stručnim osobljem Termi. Razgledali su prostore gdje će učenici obavljati stručnu praksu te su dogovorili plan prakse za kratkoročne i dugoročne mobilnosti učenika. Veselimo se skorom početku mobilnosti i kvalitetnoj budućoj suradnji!   
Terme Topolšica ( https://www.terme-topolsica.si/ )
 
 

 

***

Kreće SkillsUp – novi projekt Erasmus+ mobilnosti učenika

U ponedjeljak 3. lipnja u Srednjoj školi Čakovec potpisan je Konzorcijski ugovor (sporazum) između Srednje škole Čakovec kao nositelja SkillsUp projekta i Medicinske škole Varaždin te Srednje škole Pregrada kao partnera na projektu.

Projektne aktivnosti kreću 10. lipnja kada započinju i pripreme za mobilnosti učenika u stjecanju novih vještina i znanja u nekoliko inozemnih partnerskih zdravstvenih ustanova (Slovenija, Njemačke i Španjolska) koje će se odvijati već od srpnja 2019. godine. Sve informacije i obavijesti o projektu i prijavama na natječaje projekta moguće je pratiti na oglasnoj ploči škole te na službenim web stranicama škole.

Koordinator i nositelj projekta: Mladen Tota, Srednja škola Čakovec

Koordinator projekta Medicinske škole Varaždin: Patricija Jakopović
Kontakt: patricija.jakopovic@gmail.com