Događaonica

RADOVI UČENIKA NA SATU HRVATSKOG JEZIKA (plakati)

***

Osvrt na projekt Čitanjem do zvijezda

Udruga Hrvatska mreža školskih knjižničara po drugi puta krenula je u školskoj godini 2014./2015. u srednjim školama s projektom Čitanjem do zvijezda. Učenici su mogli birati između on-line kviza ili izrade multimedijskog uratka. Oba izazova odvijaju se kroz školsku, županijsku i državnu razinu. Ove godine tema je roman za mlade. Za kviz bili su odabrani sljedeći romani: J. D. Salinger: Lovac u žitu, A. D΄Avenia: Bijela kao mlijeko, crvena kao krv, A. Tomić: Punoglavci i J. Krakauer: U divljini. Multimedijski uradak trebao je tematski i problemski  predstaviti roman Lovac u žitu.

Medicinska škola Varaždin po prvi puta sudjeluje u tom projektu. Na školskoj razini, koja je bila 10. prosinca 2014., sudjelovalo je 15 učenika u kvizu, a 4 učenika u multimedijskom uratku. Na školskoj razini u Povjerenstvu su bili: knjižničarka Nataša Borščak i profesorice Ines Ercegovac i Sunčica Podoreški. 4 učenice sudjelovale su u oba projekta: Adrijana Leskovar, Brankica Gašparić, Iva Cikač i Sara Bačani. Na županijskoj razini, koja se održala ponovno u našoj školi 4. veljače 2015., takmičilo se 13 učenika. Iva Cikač, učenica 2. a plasirala se s visokim postotkom na državno natjecanje, a učenica Sara Bačani iz 4. c razreda bila je osvojila prvo mjesto u multimedijskom uratku. Na županijskoj razini u Povjerenstvu su bili: knjižničarka Nataša Borščak, profesorica Ines Ercegovac i Vedran Škarica, knjižničar iz Osnovne škole Radovan. Državno natjecanje trebalo bi se održati  sredinom ožujka 2015. Našim učenicama želimo mnogo uspjeha!

Bez naslova

Ekipa za županijsko natjecanje.


Susret sa spisateljicom Ivom Tkalec

U knjižnici Medicinske škole Varaždin 12.11. 2014.održao se književni susret s mladom varaždinskom spisateljicom Ivom Tkalec. Prisustvovalo je 20-ak učenika iz 1. i 2. razreda u pratnji pedagoginje Dragice Divjak, profesorice Jadranke Težački i knjižničarke Nataše Borščak.

Na početku spisateljica i knjižničarka zajedno su pročitale jednu od prvih autoričinih napisanih priča Abeceda jednog susreta. Odgovarajući na pitanja, Iva Tkalec je ispričala kako je počela pisati, čime se u životu bavi, što ju inspirira. 2011. godine objavila je svoju prvu priču. Napisala je oko 50-ak priča, od kojih je 40-ak objavljeno preko natječaja u zbirkama i časopisima diljem Hrvatske, Srbije, BIH i Crne Gore. 2013. godine postala je članicom Varaždinskog književnog društva. Nije bila na tečaju kreativnog pisanja. Nakon kraćeg razgovora, pročitana je i priča O mjerenju nemjerljivih fenomena kroz vrijeme s kojom je 2014. godine pobijedila na 3. natječaju za kratku priču Muzeja anđela Varaždin.

Pred kraj samog susreta Iva Tkalec nam je poručila: „Čitajte i pišite, ima smisla. Vjerujte u sebe.“Autorica je navela kako je prije mnogo godina jako zavoljela čitanje i književnost te kaže kako bi priče trebale promijeniti svijet. Autorica savjetuje budućim mladim piscima neka stalno zapisuju, pa čak i jednu riječ. Nakon susreta u opuštenoj atmosferi spisateljica je bila srdačna te pristala odgovoriti na pitanja znatiželjnika.

Monika Vuger, 2. b

1 2 3 5


11.11.2014. na Dan hrvatskih knjižnica Varaždinska županija nagradila je knjigom najčitatelje osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

Čestitke našoj Silviji Žinić, najčitateljici Medicinske škole Varaždin u školskoj godini 2013./2014.

DSC01484 DSC01487