Radionica o ravnopravnosti spolova

AutorZoran Hercigonja

Radionica o ravnopravnosti spolova

U sklopu projekta Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin održana 22. listopada 2021. godine radionica o ravnopravnosti spolova u kojoj su sudjelovali učenici smjera medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege.

Ravnopravnost spolova bitan je element svakog demokratskog društva i znači da su žene i muškarci jednako prisutni u svim područjima javnog i privatnog života, da imaju jednak status, jednake mogućnosti za ostvarivanje svih prava, kao i jednaku korist od ostvarenih rezultata.

S ciljem da mlade osobe osvijeste kako rodno uvjetovani stereotipi i predrasude te patrijarhalni odgoj, često utječu na oblikovanje pogrešnoga mišljenja pojedinaca o položaju žena i muškaraca u društvu i tako sprečavaju razvoj ravnopravnijega društva, nastavnica Marija Horvat održala je u Medicinskoj školi radionicu s učenicima smjera medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege. Teorijsku osnovu o toj temi učenici su dobili na temelju audiovizualne prezentacije, a potom su se uključili u diskusiju raspravljajući o problematici položaja ženskoga djeteta u patrijarhalnom društvu prikazanoj u pripovijetci Duga Dinka Šimunovića. Osim toga, navodili su primjere rodne/spolne diskriminacije u svojemu okruženju i na taj način aktualizirali zadanu problematiku. Nadalje, ova radionica ohrabrila je mlade ljude da istraže svoje rodne uloge, raspravljaju o tjelesnosti te iskreno razgovaraju o razlikama i sličnostima između muškaraca i žena.

Radionica o ravnopravnosti spolova bila je zanimljiva i poučna za učenike jer su kroz radionicu upoznali sebe, shvatili politički i medijski nametnute spolne i rodne (ne)jednakosti te spoznali kako vlastitim primjerima mogu utjecati na rušenje okamenjenih predrasuda s ciljem nastanka ravnopravnijeg društva.

O autoru

Zoran Hercigonja administrator