PRVA RAZMJENA UČENIKA U OKVIRU PROJEKTA E-MEDICA 2020.

AutorZoran Hercigonja

PRVA RAZMJENA UČENIKA U OKVIRU PROJEKTA E-MEDICA 2020.

 

U utorak, 10. prosinca 2019., realizirana je prva razmjena učenika u projektima „Mikrobiom i fermentirana hrana“ i „Kako prepoznati da osoba laže“ u okviru E-medice. U razmjeni su sudjelovale učenice 4. a, 4.b i 4. c razreda sa svojim mentoricama. Razmjenu je organizirala Škola za medicinske sestre Mlinarska.

Projekt „Kako prepoznati da osoba laže“

Učenice su 4.a razreda, Ana Beloša i Ivana Horvatić, zajedno sa svojom mentoricom, nastavnicomIvom Delonga Habek, sudjelovale u razmjeni učenika u sklopu projekta„Kako prepoznati da osoba laže“.U projektu su, osim učenika Medicinske škole Varaždin,sudjelovali i učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska, učenici Medicinske škole Bjelovarte učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar zajedno sa svojim mentoricama.

Učenici su se tijekom razmjene međusobno upoznali te su dogovorili daljnje aktivnosti koje su potrebne za realizaciju projekta. Također, učenici su zajedničkiosmislili radionice koje namjeravaju održatipočetkom travnja 2020. godine na 13. smotri „Dani E-medica“ u Tuheljskim Toplicama.

Projekt „Mikrobiom i fermentirana hrana“

Učenice kojesu sudjelovale u razmjeni učenika u okviru projekta„Mikrobiom i fermentirana hrana“ sa svojim su mentoricama najprije prisustvovale radionici koju su pripremili učenici Škole za medicinske sestre Mlinarska. Tema radionice bila je kako fermentirati te pripremiti fermentiranu hranu za jelo.

Na radionici je za degustaciju pripremljen svježi sir od suncokretovih sjemenki na slanom kruhu, a za desert krema od indijskih oraščića s pireom od jabuke. Tijekom pripreme hrane učenici i mentori razgovarali su o djelovanju fermentirane hrane na organizam te o njezinoj važnosti. Fermentirana hrana sadrži probiotike koji održavaju crijevnu mikrofloru zdravom, potiču metabolizam i probavu, jačaju imunitet, reguliraju krvni tlak, mogu spriječiti nastanak karcinoma, snižavaju povišenu razinu kolesterola, a imaju i brojne druge pozitivne učinke. Vrlo je važno zapamtiti kako je dobro konzumirati fermentiranu hranu, no treba biti umjeren.

Nakon radionice i uživanja u degustaciji učenici su dogovorili daljnji tijek rada na zajedničkom projektu koji će biti prezentiran na 13. smotri „Dani E-medica“ koja će se održati od 2. do 5.travnja 2020. u Tuheljskim Toplicama.

U projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“ čiji je nositelj Škola za medicinske sestre Mlinarska sudjeluju učenici Nikolina Ban, Marko Penić i Tihomir Crnjac s mentoricom Đurđicom Stanešić, učenice Karla Anić i Margareta Bakonji iz Škole za medicinske sestre Vrapče s mentoricom Aleksandrom Vidoša, učenice Matea Hranić i Iva Lovrinović iz Medicinske škole Varaždin s mentoricom Natašom Vuković, učenice Helena Kostić i Matea Melović iz Zubotehničke škole Beograd s mentoricom Anom Gajić te učenice Milena Biljić i Nevena Cvejić iz Medicinske škole Beograd s mentoricom Iljanom Rakić.

Nakon što je završen rad na projektima, učenice su,zajedno sa svojim mentoricama,uživale u razgledavanju učionica i posjetu nastavi iz predmeta Farmakologija, Zdravstvena njega – opća i Mikrobiologija u Školi za medicinske sestre Mlinarska.

 

Učenice; Ana Beloša, Ivana Horvatić, Iva Lovrinović, Matea Hranić

                       Mentorice; Iva Delonga Habek, Nataša Vuković

O autoru

Zoran Hercigonja administrator