Božić u školskoj knjižnici

AutorZoran Hercigonja

Božić u školskoj knjižnici

 

 

Adventsko je vrijeme s nestrpljenjem dočekano i u školskoj knjižnici. Marljive učenice 2. d i 1. c razreda izradile su prigodne zimske ukrase – balerine pahuljice te ukrasile knjižnični prostor u božićnom duhu.

U petak, 20. prosinca 2019., školska je knjižničarka Barbara Ivčec s razrednikom 2. d razreda Vjekoslavom Pokosom održala sat razrednog odjela na temu božićnih običaja u Zagorju. Učenici su se upoznali s jezičnim i kulturnim blagom sjeverozapadne Hrvatske. U uvodnom dijelu druženja pročitani su stihovi Vere Zemunić o ljepoti i smislu božićne noći, a zatim je prikazan videozapis o božićnim običajima u Zlataru. Učenici su čuli kako je izgledao nekadašnji post na Badnjak te kakva su se jela pripremala za Božić. S velikim se zanimanjem slušalo i o običajima u vezi s otkrivanjem copernica za vrijeme polnoćke. Nekadašnje pucanje karabitom zamijenile su petarde. Tijekom druženja prikazane su i fotografije tradicionalno ukrašenog kinđa koji je nekad visio sa stropa. Razgovarajući o božićnim običajima, učenici su potvrdili kako se u nekim mjestima i dandanas  ispod stola stavlja slama. Velik broj običaja održao se do danas, iako postoje manje razlike u običajima pojednih mjesta.  Na kraju druženja uslijedilo je prigodno božićno darivanje.

Ovaj je božićni susret oteo zaboravu neprocjenjivo bogatstvo starih običaja sa željom da se lijepa tradicija našega kraja nastavi i dalje.

Barbara Ivčec

O autoru

Zoran Hercigonja administrator