Prva video konferencija u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“

AutorZoran Hercigonja

Prva video konferencija u projektu „Mikrobiom i fermentirana hrana“

 

U četvrtak 26. 9. 2019. održana je prva Skype konferencija učenika i mentora koji rade na projektu E-medica „Mikrobiom i fermentirana hrana“.

U video konferenciji sudjelovale su učenice Matea Hranić iz 4.c i Iva Lovrinović iz 4.b, mentorica i koordinatorica Nataša Vuković iz Medicinske škole Varaždin, učenice i mentorice škole za Medicinske sestre Vrapče i Škole za medicinske sestre Mlinarska, nažalost učenici i mentorica iz Zubotehničke škole Beograd nisu mogli prisustvovati videokonferenciji.

Na ovoj video konferenciji dogovorili smo detalje daljnje suradnje i načine realizacije faza projekta, a koji za cilj ima istražiti i definirati što je: probiotik, prebiotik a što mikrobiom i kako su međusobno povezani. Istražiti koji mikroorganizmi čine crijevni mikrobiom i koje su njihove osobine. Kako mikrobiom utječe na iskorištavanje hrane u crijevima, što proizvode mikroorganizmi u mikrobiomu Istražiti koje su metode fermentacije hrane, kako fermentirana hrana utječe na mikrobiom.

Zajedničko osmišljavanje i provedba ankete za učenike 3. i 4. razreda naših škola.

Provesti edukaciju učenika na satovima Higijene i preventivne medicine u programu Medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege i u drugim programima gdje se može implementirati u nastavni predmet.

Istražiti koje metode fermentiranja hrane  su korištene u prošlosti u vašem kraju: koje voće i/ ili povrće i kako se koristilo.

Izrada pamtilica ili brošura o mikrobiomu i fermentiranoj hrani, dogovor o načinu prezentacije i završne aktivnosti na projektu.

Veselimo se zajedničkoj suradnji i susretu na prvoj razmjeni učenika planiranoj u prosincu 2019. u Zagrebu.

 

Nataša Vuković,mag.med.bioch.

Matea Hranić,Iva Lovrinović

O autoru

Zoran Hercigonja administrator