Svjetski dan šećerne bolesti

AutorZoran Hercigonja

Svjetski dan šećerne bolesti

Sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog već desetu godinu zaredom.

Šećerna bolest veliki je javnozdravstveni problem pandemijskih razmjera. U svijetu gotovo 425 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a do 2040. godine očekuju se 642 milijuna oboljelih, što znači da se svake 3 sekunde otkrije novi slučaj dijabetesa, a svakih 6 sekundi jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti.

U Republici Hrvatskoj je 2017. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 304 408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Iste je godine od te bolesti umrla 2 331 osoba.

Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika. S obzirom na to da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje ključni su čimbenici u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima od velike je važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Zbog svih tih razloga i ove su se godine učenici i nastavnici Medicinske škole Varaždin uključili u obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti.

Tako su u subotu, 10. studenog 2018. godine, na varaždinskom Korzu učenici 4. a razreda u suradnji s Društvom za zaštitu od dijabetesa Varaždin, a pod mentorstvom nastavnika Slavka Sklepića, sudjelovali u akciji mjerenja glukoze u krvi zainteresiranim građanima grada Varaždina.

Dana13. studenog 2018. učenici 5. a i 5. b razreda sudjelovali su na Stručnom skupu povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti pod vodstvom nastavnica Marijane Dugi, Smiljane Furdi i Marije Horvat, a u organizaciji Društva za zaštitu od dijabetesa grada Varaždina.

 

Završne aktivnosti održale su se u srijedu 14. studenog 2018. kad su učenici 5. a, 5. b i 3.c razreda u holu Medicinske škole Varaždin radno i edukativno obilježili Svjetski dan šećerne bolesti mjereći glukozu u krvi, kolesterol, krvni tlak i izračunavajući indeks tjelesne težine učenicima i djelatnicima škole. Učenica 5. a razreda Laura Gunek održala je predavanje mlađim generacijama škole o važnosti prevencije i pravovremenog prepoznavanja te liječenja dijabetesa pod mentorstvom nastavnice Marijane Dugi i Smiljane Furdi koje su ujedno mentorirale učenike 5. a i 5. b razreda, smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, a profesorica Nataša Vuković vodila je učenice 3. c razreda smjera zdravstveno-laboratorijski tehničar/ka. Učenici i učenice 3. c, 4. d i 5. b razreda pod mentorstvom profesorice Nataše Vuković i nastavnice Ive Delonga Habek već su drugu godinu zaredom u dobroj suradnji proveli akciju mjerenja glukoze u krvi i krvnog tlaka učenicima i djelatnicima Prve gimnazije Varaždin.

Učenica 4. d razreda Sara Pomper, buduća farmaceutska tehničarka, održala je edukativno predavanje o epidemiologiji, prevenciji, liječenju, posljedicama šećerne bolesti te objasnila kako se fizičkom aktivnošću i pravilnom prehranom može olakšati život dijabetičarima, a ujedno i spriječiti pojavu ove bolesti te je pobudila veliki interes gimnazijalaca o ovoj bolesti koja je sve više prisutna kod mlađe populacije. Predavanje je završila rečenicom: „Da slatko ne postane gorkoˮ i potaknula sve nazočne na promišljanje o važnosti sprečavanja ove bolesti.

Svim opisanim aktivnostima naši su učenici uz svoje mentore i ove godine pokazali da se rado uključuju u zajedničke aktivnosti škole i zajednice, da žele napredovati u svojoj struci, educirati se i prenositi svoje znanje drugim učenicima, nastavnicima i sugrađanima.

 

Nastavnice aktiva zdravstvene njege  i zdravstveno-laboratorijskih tehničara

O autoru

Zoran Hercigonja administrator