Književni susret

AutorZoran Hercigonja

Književni susret

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u knjižnici naše škole održan je književni susret s našim sugrađaninom, profesorom hrvatskog jezika i književnosti, kolegom te bivšim učenikom naše škole, spisateljom Nikolom Leskovarom.

Profesor Leskovar autor je romana „Tijelo od soli“ za kojeg je 2017. godine dobio prestižnu nagradu Prozak i tiskanje svog autorskog prvijenca.

O temi ovog autobiografskog romana, o Medicinskoj školi Varaždin kakva je nekada bila, o sebi kao srednjoškolcu i svojim profesorima, književnim uzorima, nagradi Prozak i što mu ona znači u životu, razgovarale su moderatorice susreta, učenice profesora Leskovara, Marinela Blaži i Bojana Ciler iz 4.d.

Književni susret glazbom je uljepšala Barbara Golubić iz 4.c, otpjevavši poznatu pjesmu Vice Vukova, „Tvoja zemlja“. Simboliku teksta prepoznat će svatko tko je pročitao ovaj izuzetan roman – riječ je o zemlji Hrvatskoj u koju autor seli kao jedanaestogodišnjak, a i o zemlji koju obrađuju njegovi roditelji kako bi preživjeli i školovali svoje dijete.

U ležernoj, opuštenoj i poticajnoj atmosferi učenici su također postavljali pitanja profesoru, ali i njegovi kolege bili su radoznali: profesorice Podoreški i Težački te profesor Slišković.

Nikola Leskovar piše i dalje, piše gotovo svaki dan, smatra da se od pisanja ne može zaraditi, ali da pisanje obogaćuje svačiji život. Na kraju susreta zahvalio je školi na organiziranju ovakvoga druženja, kojeg će, kako kaže, pamtiti čitav život!

Zahvaljujemo piscu i nadamo se da će gostovati u našoj školi još mnogo puta!

O autoru

Zoran Hercigonja administrator