Učenici Medicinske škole Varaždin sudjelovali u obilježavanju svjetskog dana svjesnosti o limfomima 15. rujna 2021.

Autoradmin

Učenici Medicinske škole Varaždin sudjelovali u obilježavanju svjetskog dana svjesnosti o limfomima 15. rujna 2021.

Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava se u svijetu 15. rujna još od 2004. godine.
Cilj je obilježavanja Svjetskog dana limfomima podići svjesnost o ovoj skupini bolesti, kako u općoj tako i u zdravstvenoj zajednici.
Kod 4 od 5 pacijenata oboljelih od hematoloških maligniteta se dijagnosticira Non-Hodgkin limfom odnosno svakih 90 sekundi netko u svijetu oboli od istog. NHL je oboljenje koje se može pojaviti u bilo kojem razdoblju života kod oba spola, ali se najčešće dijagnosticira između 65.i 74. godine.
Važno je na vrijeme prepoznati simptome oboljenja. Ranim postavljanjem dijagnoze, uz adekvatan tretman, limfom se može uspješno liječiti.

Limfomi su zloćudne bolesti limfocita, od kojih u Hrvatskoj godišnje oboli oko 670 osoba, dok se u svijetu svakodnevno dijagnosticira skoro 1000 novooboljelih.

Limfom se može razvijati polako ili može biti agresivan. Prema vrsti tumorskih stanica možemo ih podijeliti u dvije glavne (i vrlo različite) podskupine, Hodgkinov (HL) i ne-Hodgkinov limfom (NHL) (iako se u nekim klasifikacijama ovdje ubrajaju i multipli mijelom i imunoproliferativne bolesti). Postoji preko 50 različitih tipova limfoma, od kojih je gotovo 90 % iz skupine NHL.

Na poziv predsjednika udruge HULL gospodina Dražena Vinceka Svjetski dan svjesnosti o limfomima 15. 9.2021. obilježen je na Franjevačkom trgu u Varaždinu dijeljenjem letaka , brošura sa informacijama o ovoj vrlo opasnoj malignoj bolesti.

Učenici 4. c razreda smjera Zdravstveno-laboratorijski tehničar/ka Medicinske škole Varaždin Patrik Hrkač , David Srpak , Ema Mlinarec, Klara Mesek, Nikol Nestić, Jelena Štefanec, Nikolina Tušek, Patrik Mudri, Ana Sedak, Mia Žunko u pratnji Nataše Vuković mag. med. bioch. te učenice 5a razreda smjera Medicinska sestra/tehničar opće njege Lara Erdec ,Lorena Friščić i Ana Bubnjar u pratnji mag. sestrinstva Ive Delonga Habek sa zadovoljstvom su se odazvali pozivu predsjednika udruge i na taj su način podržali njihov rad i aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o limfomima,
S aktivnosti nastavljamo i dalje pa ćemo već sljedeći tjedan, 22. rujna, također podržati obilježavanje Svjetskog dana kronične mijeloične leukemije.

Nataša Vuković ,mag. med. bioch.
Iva Delonga Habek. mag. sestrinstva

O autoru

admin administrator