Virtualni susret sa strip-crtačicom Irenom Jukić Pranjić

Autoradmin

Virtualni susret sa strip-crtačicom Irenom Jukić Pranjić

Prošli utorak učenici i profesori naše škole imali su rijetku priliku pričati s jednom od najznačajnijih likovnih umjetnica iz Hrvatske, profesoricom na Akademiji likovne umjetnosti te strip-crtačicom Irenom Jukić Pranjić.

Susret je bio dogovoren preko aplikacije ZOOM jer ionako smo bili u online tjednu, a naša gošća je ljubazno prihvatila naš poziv da nam u dva školska sata u međusmjeni, u utorak, 1. lipnja, predstavi svoj umjetnički rad. Irena je višestruko nagrađivana animatorica sa svjetski poznatim nagradama, objavljivana strip-crtačica, profesorica, nastavnica, majka i sportašica. Živi i radi u Bjelovaru i Zagrebu.

Objasnila nam je razliku između stripa i grafičkog romana (strip izlazi u nastavcima, najčešće unutar neke tiskovine, dok je grafička knjiga ukoričen strip i nije u nastavcima).

Razgovarali smo o njezinim omiljenim stripovima i uspoređivali s onima koji se sviđaju nama. Čuli smo kako je nekada bilo raditi na stripu kada nije bilo interneta i koliko su digitalne aplikacije pomogle u današnjoj izradi nekog stripa.

Doznali smo da među našim učenicima, ali i nastavnicima, ima dosta ljubitelja ove vrste umjetnosti i kako bavljenje stripom donosi brojne blagodati – ne samo izrada stripa, već i čitanje istih.

Poželjeli smo našoj gošći sreću i uspjeh u daljnjem radu, a u našoj knjižnici možete posuditi jedan od njezinih najnovijih strip-uradaka: „Dnevnik snivanja i filozofiranja“, čije je prvo izdanje od zimus naovamo već rasprodano!

O autoru

admin administrator