Obilježili smo Svjetski dan jabuka

Autoradmin

Obilježili smo Svjetski dan jabuka

Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da svakodnevnim konzumiranjem jabuka možemo spriječiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Bogata je polifenolima koji štite krvne žile od arteroskleroze te quarcetinom (antioksidans) koji štiti stanice mozga od slobodnih radikala. Studija koju su proveli kineski znanstvenici Xiangju He i Rui Hai Liu pokazuje kako konzumacija jabuka može smanjiti rizik oboljenja od kroničnih bolesti pluća, bolesti srca i spriječiti infarkt miokarda.

Unatoč pandemiji koja se jako trudi poremetiti sve planove i uobičajene aktivnosti kojima se svi veselimo, potrudili smo se ne dozvoliti joj da zaustavi dugogodišnju tradiciju naše škole. Tako nas ipak nije spriječila da i ove godine 20. 10. tradicionalno obilježimo Svjetski dan jabuka koji je uvijek protjecao u dobroj atmosferi, uz razne kulinarske i tekuće specijalitete od jabuka. I ove smo godine, uz pomoć učenika, napravili izložbu starih sorti jabuka te tako podsjetili sve učenike i djelatnike naše škole na taj dan kraljice voća. Zbog poštivanja preporuka stožera i pridržavanja svih zadanih mjera ipak su izostale aktivnosti humanitarne prodaje kolača za naše prijatelje iz Udruge „Ludbreško Sunce“ iz Globočca pa ove godine neće biti poslastica te vrste. Ipak, jabuke su podijeljene učenicima uz poznatu poslovicu „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ što nam ove godine svima treba više nego ikad.

Za unos vitamina u obliku jabuka u organizam i ove je godine zaslužna profesorica Nataša Vuković, pod čijim je budnim okom kreativni plakat izradila Jana Jozić, učenica 2. B razreda, a izložbu postavile Jelena Dugi i Ela Majhen, učenice 3. c razreda. Kako izgleda izložba, možete pogledati u fotogaleriji.

I za kraj, svima poručujemo – uvrstite barem jednu jabuku u svoj dnevni meni i uvjerite se da je jabuka doista kraljica voća!

Nataša Vuković, prof.savjetnica

O autoru

admin administrator