Svjetski dan svjesnosti o limfomima i Svjetski dan kronične mijeloične leukemije

Autoradmin

Svjetski dan svjesnosti o limfomima i Svjetski dan kronične mijeloične leukemije

Učenici Medicinske škole Varaždin sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o limfomima i Svjetskog dana kronične mijeloične leukemije

U Hrvatskoj se svake godine dijagnosticira oko 600 novooboljelih od limfoma, a porast incidencije godišnje raste za četiri posto – poručili su liječnici predavači na obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o limfomima u organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL).

Na poziv predsjednika HULL-a gospodina Dražena Vinceka obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o limfomima nastavljeno je 15. rujna 2020. na Franjevačkom trgu u Varaždinu dijeljenjem letaka i brošura s informacijama o ovoj vrlo opasnoj malignoj bolesti.

Učenici 3. c razreda Medicinske škole Varaždin Patrik Hrkač, David Srpak i Ema Mlinarec u pratnji profesorice Nataše Vuković i učenice 4a Ana Bubnjar , Katja Galeković , Jona Sladoljev i Lorena Zebec u pratnji profesorica Ive Delonga Habek i Patricije Jakopović, sa zadovoljstvom su se odazvali pozivu predsjednika Udruge i na taj su način podržali njihov rad i aktivnosti povodom Svjetskog dana svjesnosti o limfomima, koji stručna javnost obilježava 15. rujna svake godine.

Zbog genetske promjene leukemijskih stanica koje nastaju translokacijom genetskog materijala između 9. i 22. kromosoma, što dovodi do pojave novog Philadelphia kromosoma odgovornog za nastanak ove bolesti, 22. rujan izabran je u svijetu kao Dan obilježavanja kronične mijeloične leukemije. Ove su se godine na Franjevačkom trgu podjelom letaka koji sadrže informacije o toj bolesti uključili u obilježavanje KML-a i učenici Medicinske škole.

Svjetski dan KML-a pod motom: Krv je jača nego što misliš, podržale su učenice 3. c razreda Ana Sedak, Nikol Nestić, Ema Mlinarec i učenice 5. a razreda Domenika Gašparić, Nives Kušćer, Ivona Lukavski i Nina Sambolec zajedno sa svojim profesoricama Natašom Vuković, Ivom Delonga Habek, Marijanom Dugi i Martinom Đunđek.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana KML-a da se javnost educira i zainteresira za akcije u području zdravstva kojima se mogu dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja. Također, ukazalo se na problematiku i eksponencijalni rast hematoonkoloških bolesti u društvu.

Pohvalno je da su učenici pokazali spremnost da se educiraju u području svoje struke i da se aktivno uključe u javne zdravstvene akcije za dobrobit svoje zajednice.

Nataša Vuković, mag. med. bioch.
Iva Delonga Habek, mag. med. techn.

O autoru

admin administrator