Terenska nastava Osijek i Vukovar

AutorAna Matoš

Terenska nastava Osijek i Vukovar

Rano ujutro 22. ožujka razredi 2. b i 3. c, u pratnji prof. N. Vuković, prof. I. Gložinića te dr. D. Ivankovića, krenuli su prema Osijeku. Oba su se razreda veselila obilasku slavonskih gradova Osijeka i Vukovara, ali za zdrastveno-laboratorijske tehničare bio je to i stručni posjet dobro organiziranim, opremljenim i akreditiranim kliničkim laboratorijima u sklopu Kliničkog bolničkog centra u Osijeku.

U osječkoj Bolnici zdrastveno-labotratorijske tehničare dočekao  je mr.sc. Vatroslav Šerić, spec.med.biokemije koji je preuzeo ulogu domaćina tijekom posjeta.

Mr.sc. Šerić poveo je grupu u obilazak Medicinskog fakulteta te je ukratko objasnio organizaciju i kadrovsku strukturu  laboratorija. U obilasku je naglasio važnost uloge zdravstveno-laboratorijskih tehničara u zdravstvenoj djelatnosti. Nakon kratkog predavanja grupa je obišla sve  laboratorije koji djeluju  u sklopu Bolnice kako bi se upoznali s njihovom organizacijom i opremljenošću.

Za to je vrijeme 2.b razgledao grad Osijek. Osijek je najveći slavonski grad, a velik dio svoje ljepote i ljupkosti duguje položaju uz rijeku Dravu. Grad Osijek živi na rijeci te se mnoge aktivnosti Osječana, od kupanja do pecanja, odvijaju baš na obalama tog bila grada. Osim toga, Osijek se ponosi svojim Starim gradom kojim dominira Tvrđa, povijesna jezgra Osijeka. Nakon razgledavanja Osijeka na redu je bio posjet podunavskome gradu Vukovaru.

Dobro je poznato da je Vukovar pretrpio strašna razaranja tijekom Domovinskog rata pa je obilazak bio usmjeren na mjesta na kojima je još živa uspomena na opsadu grada.

Posjet vukovarskoj Bolnici mnoge je potresao jer je očuvan izgled bolničkih prostorija u kojima su boravili ranjenici i osoblje za vrijeme opsade grada. Nakon šetnje obalom  Dunava, grupa se uputila prema hangarima na Ovčari i spomen groblju na kojem je odana počast svim našim braniteljima. Svi su se prisjetili velike uloge koju je Vukovar odigrao u Domovinskome ratu, ali nažalost i stradanja kroz koja su prošli grad i, prije svega, njegovi stanovnici.

Kasno navečer, po dolasku u Varaždin, razmjenjivali su se dojmovi o zanimljivom i vrlo poučnom izletu u Slavoniju.

O autoru

Ana Matoš