Comenius

Program za cjeloživotno učenje

 

Tjedan pejzaža u Varaždinu od 5. do 11. 4. 2014.

piše: Antonia Matejak

Nešto prije samog Uskrsa, kada je proljeće bilo u punom zelenilu i nagrađivalo nas toplim i sunčanim vremenom, u našoj je školi bio važan tjedan, ne samo za članove projekta već i za sve ostale učenike i nastavnike. Radi se, naime, o projektu „Capture the World in a Photo“ u kojem sudjeluju Poljska, Baskija (Španjolska), Njemačka, Turska, Finska i naša mala Hrvatska. U njoj i naša mala škola, koja je na tjedan dana, od 5. do 11. travnja, bila domaćin predstavnicima svih navedenih zemalja. Tjedan se sastojao od mnoštva radionica, izleta i upoznavanja hrvatske kulture te naravno mnogo fotografiranja. Tema cijelog tjedna bio je pejzaž, stoga smo naše goste odveli na divne lokacije Zagorja gdje su mogli snimiti uistinu lijepe fotografije.

 

 

 

Evo kako se naše druženje odvijalo po danima:

 

Dan 1. – subota, 5. travnja 2014.

Subota je bila predviđena za upoznavanje. Iz svake su zemlje gosti stigli u različito vrijeme pa je tako postupno i krenulo upoznavanje, kao i prvo razgledavanje grada Varaždina. S fotoaparatima u rukama gosti su krenuli Korzom i bili oduševljeni ljepotama skromnog, mirnoga grada. Pritom su upoznavali domaćine s kojima će se najviše družiti u narednih tjedan dana – i tako je započeo tjedan Comeniusa u Hrvatskoj.

 

Dan 2. – nedjelja, 6. travnja 2014.

Sunčano nedjeljno prijepodne iskorišteno je za obilazak kulturnog dijela Varaždina koji uključuje Stari Grad te pripadajući muzej. Većina je dana, kao što i nedjelja zaslužuje, bila ležerna. Poslužila je za bolje međusobno upoznavanje kao i za susret s temom pejzaža.

 

Dan 3. – ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Bio je to prvi dan prave akcije. Nakon relativno mirne noći (osim iznimaka, tj. domaćina koji su svoje goste vodili u izlazak), jutro smo dočekali svi zajedno – svi profesori, strani učenici, domaćini i članovi projekta. Podijeljeni u grupe, krenuli smo u potragu za uskršnjim jajima koje su dan prije članovi projekta sakrili unutar škole te u školskom dvorištu. Nakon što su pisanice uspješno pronađene, uslijedilo je predstavljanje. Tako smo upoznali sve strane članove. To su bili: iz Finske Jenna Emilia Harjuveteläinen, Tiia Vartiainen i Pinja Koponen; iz Turske Perihan Çetinkaya, Halil Yağmurluu, Enes Sıddıkoğlu i Gülşen Silindir Tozluklu; iz Baskije (Španjolska) Itziar Obergozo Lekuona, Jone Soto Esnaola i Iñigo Perez; iz Njemačke Bettina Huber, Simona Kehl i Jordan Chancellor te iz Poljske Iwona Myszk, Michalina Mielewczyk i Magdalena Zielke. Nakon predstavljanja i upoznavanja kultura putem prezentacija, uslijedilo je malo rekreacije. Uputili smo se biciklima na rijeku Dravu te tako iskoristili dan na naljepši način, u prirodi.

 

Dan 4. – utorak, 8. travnja 2014.

Rano ustajanje i put za Trakošćan bio je plan za četvrti dan Comeniusa u Hrvatskoj. Autobusima smo se uputili do slavnog dvorca pa potom pobjegli od magle u unutrašnjost muzeja. Upoznali smo povijest te najbitniji dio za projekt – prve fotografije i prve portrete. Uslijedilo je zajedničko predavanje o najboljem načinu fotografiranja pejzaža, kako bismo nakon toga teoriju sproveli u djelo. Šetnjom oko jezera uspješno smo sačuvali uspomenu na prekrasno zelenilo i prirodu koju smo s ponosom predstavljali našim gostima. Kratak je odmor proveden uz ispijanje kave i prikupljanje energije za daljnji put. Podijelili smo se u tri grupe – jedna je krenula pješice na planinarenje, od Trakošćana do Ravne Gore, druga je učinila slično ali kraćim putem, dok je treća odlučila ipak ostati u autobusu i njime doći do idućeg odredišta, doma na vrhu Ravne Gore. Jedan sam dio puta provela uz Itziar iz Španjolske i Pinju iz Finske. Ugodnu šetnju iskoristile smo za razgovor o kulturi naših zemalja. Tako sam saznala da su stanovnici Baskije veliki ljubitelji plesa, koji nazivaju svojim folklorom i izrazito ga njeguju. Radi se o plesu u narodnim nošnjama koji se odvija na bilo kojem mjestu – na ulici, polju, planini. Sasvim je svejedno gdje, bitno je da se pleše. Od Pinje sam saznala nešto o životu u Finskoj. Uvjerila me da ne žive u „vječnom snijegu i ledu“ već da je kod njih ljeto također razdoblje puno zelenila, divnih jezera i – mnogo voća!

Nakon dva sata hoda ponovno smo se skupili na jednom od najljepših vidikovaca Zagorja. Uslijedio je odmor pa povratak u Varaždin. Tišina koja je vladala autobusom svjedočila je o iscrpljujućem, ali ispunjenom danu.

 

Dan 5. – srijeda, 9. travnja 2014.

Najvažniji dan za cijeli projekt bila je upravo srijeda. U jutarnjim je satima pripremljena izložba, nakon čega smo iščekujući večer proveli vrijeme u sportskim aktivnostima ili jednostavno razgovoru i druženju. Navečer smo svečano otvorili izložbu. Pomalo iznenađeni brojem posjetitelja ponosno smo se slikali pokraj vlastitih izloženih fotografija. Nakon toga je uslijedila zajednička večera u restoranu Verglec poslije koje smo igrali razne društvene igre. Večer je obilježena smijehom i zabavom te ugodnim društvom.

 

Dan 6. – četvrtak, 10. travnja 2014.

Predzadnji dan druženja udaljili smo se od Varaždina te uputili prema Krapini i poznatom muzeju. Pomoću zanimljivih skulptura naši su gosti saznali nešto o krapinskom pračovjeku, neizostavnom dijelu hrvatske povijesti. Nakon toga je slijedio opušteni, „ženski“ dio izleta – šoping u glavnom gradu Zagrebu. Uz dobar provod dan se začas približio kraju.

 

Dan 7. – petak, 11. travnja 2014.

Svi već pomalo žalosni, okupili smo se u školi na oproštaju. Uz mnogo plača, zagrljaja, pjesme i zajedničkog fotografiranja priveli smo naše druženje kraju. Gledajući kako naši novi prijatelji odlaze osjetili smo tugu zbog spoznaje da se najvjerojatnije više nikada nećemo svi naći na okupu. No kako ne bismo zaboravili sve lijepe dane koje smo proživjeli s njima, poveli smo se za izrekom da nećemo plakati zato što je gotovo, već se smiješiti jer se dogodilo.

Upoznali smo mnogo predivnih ljudi, druge kulture i obilježja nekih zemlja Europe, zajedno fotografirali i stekli nove prijatelje te, naposljetku, poboljšali svoj engleski jezik. Osim što će taj tjedan svakako ostati u najljepšem sjećanju učenicima koji su u njemu sudjelovali, ispunio ih je i ponosom na našu malu Hrvatsku, mali Varaždin i malu školu.

Možda i jesmo mali, ali uvijek se u najmanjim stvarima krije veliko srce.

 

Od 19. do 25. veljače2014. održao se drugi susret sudionika Comeniusova projekta Capture the World in a photo u Leppavirti u Finskoj. Leppavirta je mjesto s 10 000 stanovnika, impozantnom crkvom, šestom po veličini u Finskoj, jednostavnim i pragmatičnim ljudima, toplom i malom srednjom školom u kojoj se školuje  tristotinjak učenika i radi deset profesora i golemim smrznutim jezerima i beskonačnim šumama. Ugođaj nije bio u potpunosti uobičajen za doba godine jer su temperature bile samo -7 do 0 stupnjeva. Padao je snijeg, odmrzavao se, prosjalo je i sunce… Pedesetak učenika i profesora iz šest europskih zemalja provelo je još jedan nezaboravni tjedan fotografirajući noćno nebo nad Leppavirtom, posjećujući obližnje znamenitosi u Kuopiju, gledajući zvijezde teleskopom Hubbleom nad Australijom, pećući kobasice na otvorenom pod zvijezdama (koje su zastirali oblaci), skačući u smrznuta jezera nakon toplih sauna… A onda je došao rastanak i pozdrav – vidimo se u Varaždinu.

 

Fotografijom u Regensburg

 

 

23. – 29. 11. 2013. Pobjednici prvog kruga natjecanja otputovali su na prvu mobilnost u bavarski kraljevski grad Regensburg.

bmw

Skupina od sedam entuzijastičnih učenika i nastavnika ljubitelja fotografije iz Medicinske škole Varaždin provela je nezaboravan tjedan u njemačkoj kraljevskoj prijestolnici na rijeci Dunav – bavarskome gradu Regensburgu od 23. do 29. studenoga 2013. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima dodijeljenim iz Programa za cjeloživotno učenje i programe EU. Na prvoj od šest mobilnosti u okviru dvogodišnjeg Comenius projekta nazvanog „Capture the World in a photo“ u koji je uključeno šest srednjih škola iz čitavog geografskog prostora Europe – od Finske i Poljske na sjeveru, Španjolske na zapadu, Njemačke i Hrvatske u srcu dragog nam kontinenta do pridružene nam Turske na istoku učenici Sara Bačani, Damir Horvat, Davorka Kramarić i Glorija Kuserbanj u društvu svojih profesora Ivana Gložinića, Saše Josipa Mileca i Nataše Sajko učili su o osnovama fotografije kao umjetnosti, poziranju, fotošopiranju i mnogim drugim tajnama fotografskoga zanata, predstavljalo se svoj grad i školu i vježbalo govoriti univerzalnim jezikom Europe, engleskim, učilo se timskome radu i međusobnom poučavanju. Domaćica prvog susreta bila je strukovna škola Städtische Berufsschule II Regensburg, pravi div sa čak 3000 učenika. Mnogi od tih učenika u svoju školu stižu iz čitave Bavarske, neki čak i iz tristo kilometara udaljenih gradova, budući da srednjoškolsko obrazovanje za fotografa u Bavarskoj možete polaziti samo u dvije škole: ovoj u Regensburgu i drugoj u Munchenu.

IMGP7747

Odlično opremljene učionice i praktikumi te obrazovani i vrlo motivirani nastavnici ostavili su duboki dojam na nas goste. Sve je bilo organizirano u poslovičnom njemačkom duhu: točno, precizno i bez pogrešaka. Nakon radionica namijenjenih upoznavanju, imali smo prilike saznati nešto o Rimljanima u Regensburgu, srednjovjekovnome gradu koji je svoje povlastice slobodnoga kraljevskog grada u istom stoljeću kad i naš Varaždin, 1245. Ali je i održao sve do 18. Stoljeća. Razgledali smo gotičku katedralu što se ponosno izdiže na brežuljku u središtu grada, stari kameni most i šarmantne kuće uz Dunav… Naši su učenici sa svojim kolegama, sveukupno ih je stiglo dvadesetak, fotografirali, a mi smo nastavnici izabrali najuspješniju fotografiju na prvom natječaju na koji je pristiglo 18 najuspjelijih fotografija iz svih škola sudionica. Tema je prvog kruga natjecanja bio minimalizam a najuspjelija je bila učenica iz škole domaćina, ali podrijetlom naše gore list s izvrsnim poznavanjem hrvatskoga jezika, Dijana Mujić koja je snimila ljutu crvenu papriku, no ni naši učenici nisu ostali bez glasova u javnome glasovanju. Osim upućivanja u tajne fotografiranja, naši domaćini vješti su i u upućivanje u tajne bavarske kuhinje. Organizirali su nam posjet biskupskoj pivovari koja u njihovome gradu djeluje još od 13. Stoljeća, zatim smo saznali kako su izgledale srednjovjekovne večere pod svjetlošću svijeća, otputovali smo u bavarsku prijestolnicu Munchen i razgledali muzej BMW-a i Allianz Arenu i njihov memorijalnu zbirku i muzej FC Bayerna. Svi sudionici na projektu fotografirali su se ispred ovih monumentalnih modernih građevina. Ispunjeni uzbudljivim iskustvima i novim prijateljstvima, sretni smo si na kraju družanja uzviknuli: doviđenja u u Finskoj! Doviđenja u Lepavirti! Tamo nas u veljači očekuje noćno nebo i mnoštvo novim spoznaja i neka sad već znana prijateljska lica. Nataša Sajko, prof.

Capture the World in a Photo

Predavanja i radionice o teoriji fotografije

17.  i 24. listopada 2013.

Zahuktao se rad na našem projektu. Ugostili smo prvoga predavača, Dražena Zrinskoga, iz varaždinskoga fotokluba koji nam je održao  uvodna predavanja o povijesti fotografije i osnovama fotografiranja te predstavio prvu zadanu temu na projektu: Minimalizam.

 

Dražen Zrinski 1383104_636950339659580_2088429067_n 1381693_636949306326350_1663157116_n 1385366_636950386326242_293038296_n

Službena stranica Projekta

7. listopada 2013.

Predstavljena je i službena Facebook-stranica projekta koju zajednički uređuju svi sudionici na projektu.

https://www.facebook.com/capturetheworldinaphoto?fref=ts

 

Tiskovna konferencija u maloj dvorani Županijske palače 

2. listopada 2013.

U maloj dvorani Županijske palače na Franjevačkomu trgu u Varaždinu predstavili smo javnosti svoj projekt: Capture the World in a Photo.  Predstavljanje su popratili predstavnici svih lokalnih tiskovina (Regionalni tjednik, Varaždinske vijesti,e-Varaždin, Varaždinski radio, Radio Sjeverozapad) svojim vijestima a Varaždinska se županija i ovaj put predstavila kao pouzdani partner ustupivši nam prostor za predstavljanje i prihvativši poziv varaždinskoga dožupana Alena Košića da sudjeluje u tiskovnoj konfereniciji.

presica . 2.10. 2013.

foto: ravnateljica Mirjana Grabar-Kruljac, zamjenik župana Alen Košić, projektna koordinatorica Nataša Sajko

Prva zajednička fotografija

2. listopada 2013.

Sudionici na projektu "Capture the World in a Photo"

foto: nastavnici i učenici uključeni u projekt

"Capture the World in a Photo" Comenius je projekt koji se odvija u okviru Programa za cjeloživotno učenje Europske unije. Riječ je o multilateralnom školskom partnerstvu u koje je uključeno šest škola partnera iz Poljske, Turske, Španjolske, Njemačke, Finske i Hrvatske. Projekt će se odvijati od rujna 2013. do 2015. godine.

Glavni koordinator i začetnik projektne ideje je škola Zaspół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach Liceum Ogólnokształcące iz Poljske, točnije malog mjesta Sierakowice na sjeveru zemlje.

 

Ostale su škole partneri:

1. gimnazija  Nizip Anadolu Ogretmen Lisesi, opća gimnazija iz turskoga grada Gaziantepa 

2. gimnazija i stručna škola Beasain BHI iz španjolskog, točnije baskijskoga,  grada Beasaina

3. strukovna i tehnička škola Städtische Berufsschule II Regensburg iz njemačkoga grada Regensburga

4. gimnazija Leppävirran lukio iz finskoga grada Leppävirta

5. i Medicinska škola Varaždin.

U projekt će biti uključeno dvadesetak učenika u svakoj zemlji i svaka će zemlja izvesti najmanje 24 međunarodne mobilnosti učenika i profesora. U našoj školi u projekt će biti uključeni profesori: Ivan Gložinić i Saša Josip Milec  kao mentori učenicima i Nataša Sajko kao projektna koordinatorica  i ravnateljica Mirjana Grabar-Kruljac.

Medicinska škola Varaždin primila je grant Nacionalne agencije za programe EU, Agencije za mobilnost i projekte EU, u vrijednosti od 22 500 eura, što je i najviša svota koju odobrava Nacionalna agencija za projekte ove vrste

Osnovna je svrha projekta upoznavanje učenika iz različitih i udaljenih dijelova zemalja članica EU i zemalja pristupnica (Turska) i stjecanje jezičnih, komunikacijskih i digitalnih kompetencija.

Većina učenika uključenih u naš projekt dolazi iz srednjih ili nižih (siromašnih) društvenih slojeva i manjih sredina. Darovan novac omogućit će im međusobno upoznavanje, upoznavanje različitih kultura i običaja okom kamere, ali i fotografije kao moderne umjetnosti koja je preslabo zastupljena u svim nacionalnim kurikulima, pa i hrvatskome.

Osnovna je zamisao projekta vrlo jednostavna i organizira se u tri faze: U prvoj se fazi za učenike  organizira izvannastavna aktivnost, fotogrupa, u kojoj učenici stječu osnovna znanja o fotografiji kao umjetničkoj djelatnosti, imaju prilike slušati predavanja stručnjaka fotografa i upoznati nacionalnu fotografiju. Škola će nabaviti i kvalitetnu opremu (fotoaparat, stalak, objektiv) iz dobivenih sredstava.

U drugoj fazi svi se učenici iz škole mogu uključiti u fotonatječaj i predstaviti  na školskoj izložbi svojim radom na zadanu temu. Tema prve mobilnosti je: minimalizam.  Školski žiri sastavljen od učenika, nastavnika i stručnjaka fotografa bira najuspjelije tri fotografije i ti učenici idu na međunarodnu mobilnost, tj. upoznati zemlju domaćina. To će u studenome ove godine biti škola iz Regensburga (25 – 29. studenoga 2013.)   Na međunarodnom susretu organizira se i izložba svih nagrađenih radova u nekom javnom prostoru (galeriji, vijećnici, muzeju i sl.). To je treća faza projekta. Pobjednik međunarodnog natjecanja na prvoj mobilnosti bira sljedeću natjecateljsku temu za sljedeći susret u Finskoj.

Naša škola bit će domaćin trećeg susreta u travnju 2014. godine kada ćemo ugostiti četrdesetak učenika i profesora iz naših zemalja partnera.

U drugoj godini organiziraju se susreti u Turskoj, Španjolskoj i Poljskoj.  Za vrijeme trajanja projekta izradit će se Facebook-stranica za praćenje projektnih aktivnosti i međusobnu komunikaciju sudionika projekta koju će uređivati sami učenici. Tako će i vježbati i poznavanje i uporabu engleskoga jezika  koji je i službeni jezik projekta.

Facebook stranica naših sudionika na projektu je na sljedećoj poveznici.https://www.facebook.com/comeniusmedskolavarazdin?hc_location=stream