Učenici smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege obilježili su Dan narcisa

AutorZoran Hercigonja

Učenici smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege obilježili su Dan narcisa

Udruga žena Mammae klub Varaždin provela je 23. ožujka 2024. Dan narcisa, javnozdravstvenu akciju čiji je cilj osvijestiti javnost o karcinomu dojke koji je moguće izlječiti ako se na vrijeme otkrije. Cilj je ove akcije, koja se obilježava već 25. godinu zaredom, osvješćivanje svih žena o raku dojke i važnosti preventivnih pregleda.

Rak dojke najčešći je oblik raka kod žena, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

Većinom obolijevaju žene iznad 50. godine, no rak dojke sve češće se dijagnosticira i kod mlađih osoba. S obzirom na to da je poznato kako je tumor veličine do 1 cm izlječiv u 98 % slučajeva, iznimno je važno da se otkrije na vrijeme. Zato je cilj potaknuti žene da se odazovu preventivnim pregledima u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Tim programom obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina, koje dobivaju poziv na preventivnu mamografiju. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine.

U javnozdravstvenoj akciji i ove su godine sudjelovali učenici Medicinske škole Varaždin smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege, i to Emanuel Balentović iz 5. a razreda te Florijan Hlapčić, Matea Hranj, Edina Matijašec, Ivana Romić, Ana Sambolec, Luana Sambolić i Morenna Škvorc iz 4. a razreda. Učenici su zajedno sa svojim nastavnicama zdravstvene njege Irenom Strahonja i Ivom Delonga Habek prolaznicima na Franjevačkom trgu dijelili letke i narcise, cvijet koji u cijelom svijetu simbolizira proljeće, novi život, novu nadu, pa tako i borbu protiv raka.

Akcija se provodila i kod trgovačkog centra Supernova, gdje su zajedno sa ženama iz Udruge Mammae kluba Varaždin u podjeli narcisa sudjelovale učenice 4. a razreda: Ivana Bedenik, Doroteja Cvek, Magdalena Frntić, Anamarija Ivančić i Jelena Strugar te u Lepoglavi, gdje su sudjelovale učenice 4. a razreda: Emanuela Lukavečki i Dorotea Mašić.

Buduće medicinske sestre/tehničari i ovog su puta pokazali da vrlo rado sudjeluju u akcijama zdravstvenog i humanitarnog karaktera.

 

 

Iva Delonga Habek, mag. med. techn

 

O autoru

Zoran Hercigonja administrator