Mala kajkavijana – Po dolu i gaju, po dragomu kraju

AutorZoran Hercigonja

Mala kajkavijana – Po dolu i gaju, po dragomu kraju

Tijekom 2. polugodišta, od veljače do lipnja 2024., učenici 1. a razreda smjera medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege proveli su sa svojom profesoricom hrvatskoga jezika Sunčicom Podoreški projekt „Mala kajkavijanaˮ s ciljem da učenici promišljaju o važnosti kajkavskoga književnog teksta koji je dio nacionalne književne i kulturne baštine te osvještavaju pripadnost  kulturnom identitetu utemeljenom na narječjima i mjesnim govorima.

Svaki učenik odabrao je lirsku pjesmu nekog kajkavskog pjesnika, interpretativno ju je pročitao pred razredom, predstavio autora, tumačio nepoznate riječi izradivši mali kajkavski rječnik, tumačio pjesmu sadržajno i stilski. Također, odredio je obilježja kajkavskoga narječja na promjerima iz pjesme.

Osim toga, učenici su u sklopu drugog dijela projekta u svojim mjestima zapisivali kajkavske poslovice koje se tiču određenih godišnjih doba te su svaki mjesec u godini pokušali i likovno oblikovati u skladu sa svojim primarnim doživljajem te tako oblikovati svoj kajkavski kalendar.

Učenici su zaključili da im je čitanje kajkavske poezije vrlo izazovno s obzirom na to da u svojem roditeljskom domu sve manje govore na narječju. Najzanimljivijim smatraju izradu kajkavskog kalendara i tumačenje narodnih poslovica koje se odnose na suživot s prirodom. 

 

profesorica Sunčica Podoreški

O autoru

Zoran Hercigonja administrator