Buduće medicinske sestre / medicinski tehničari opće njege obilježili su Dan plavog irisa

AutorZoran Hercigonja

Buduće medicinske sestre / medicinski tehničari opće njege obilježili su Dan plavog irisa

U četvrtak, 23. svibnja 2024. na prostoru ispred Gradske tržnice, u ulici Augusta Šenoe u Varaždinu, održana je javnozdravstvena akcija Dan plavog irisa. Organizator je bio Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije, uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin.

Cilj ove akcije bio je podići svijest građana o prevenciji raka debelog crijeva i ukazati na važnost preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, kao i na važnost pružanja potpore oboljelim osobama i osobama sa stomom. Tako su građani imali priliku dobiti informacije o testiranju na okultno krvarenje u stolici te o zdravom načinu života.

Županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, istaknula je da se bilježi porast oboljelih osoba od prije pet godina te ukazala na zabrinjavajući podatak o vrlo visokoj smrtnosti – gotovo 50 % oboljelih umire. Naglasila je da bolest počinje neprimjetno, a da se prve promjene mogu uočiti upravo kartičnim testom na nevidljivo krvarenje u stolici. U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva svaka osoba između 50. i 74. godine starosti na kućnu adresu dobiva poziv da se odazove preventivnom programu. Test koji naprave kod kuće šalju natrag Zavodu, a ako je on pozitivan, vrlo brzo se te osobe upućuju na daljnje pretrage.

Predsjednik ILCO društva Varaždin, koje danas broji oko 70 članova oboljelih od karcinoma debelog crijeva, Milorad Vasilić naglasio je da se samo na vrijeme prepoznata bolest može izliječiti i da se nakon toga može normalno i kvalitetno živjeti.

Javnozdravstvenu akciju i ovog su puta podržali učenici 3. a razreda Medicinske škole Varaždin smjera medicinska sestra / medicinski tehničar opće njege: Noa Metličar Janičar, Ena Mumlek, Ines Oreški, Zrinka Oršić, Lana Puškadija, Lucija Sitar, Tin Šestak, Ema Štefan i Jakov Štrbenac, koji su pod vodstvom svojih nastavnica zdravstvene njege, Martine Đunđek i Ive Delonga Habek, zainteresiranim građanima mjerili krvni tlak i razinu šećera u krvi.

 

Iva Delonga Habek, mag.med.technO autoru

Zoran Hercigonja administrator