Stručni posjet farmaceutskih i zdravstveno-laboratorijskih tehničara

AutorZoran Hercigonja

Stručni posjet farmaceutskih i zdravstveno-laboratorijskih tehničara

Kliničkom bolničkom centru Ljubljana

Učenici 3. c razreda smjera farmaceutski tehničar i 4. c razreda smjera zdravstveno- laboratorijski tehničar, u pratnji magistra farmacije Marije Novak, Eleonore De Lai, Arijane Rušnjak i profesorica Nataše Vuković, Tamare Brezničar Talan i Dragane Hac, posjetili su 5. ožujka 2024. UKC Ljubljana – Univerzitetni klinični center Ljubljana. Cilj putovanja bio je upoznati se s radom i procesima u kliničkom okruženju radi obogaćivanja znanja iz područja farmacije i zdravstvenih laboratorija.

Učenike su ispred Centra ljubazno dočekali magistra Alenka Sešek Briški, specijalistica medicinske biokemije, i predstojnik KIKKB-a Darko Černe te ih uputili u Klinički centar. Učenici četvrtog razreda imali su priliku posjetiti teren KIKKB – Klinični inštitut za klinično kemijo in biokemijo, gdje je Nejc Špendal, mag. lab. biomed., spec. med. biok., pripremio kratko predavanje o KIKKB-u, pružajući uvid u rad laboratorija. Nakon predavanja učenici su obišli laboratorije uz vodstvo magistre Alenke Sešek Briški i njezine suradnice Jane Plavec. Maturanti su se upoznali s radom laboratorija za 24-satni urin, enzime, proteine i lipide, hormone i tumorske markere, kao i s biokemijskim i hematološkim laboratorijem. Saznali su da u laboratoriju radi 138 zaposlenika, a godišnje se analizira do 6 milijuna uzoraka.

Budući farmaceutski tehničari imali su priliku posjetiti Bolničku ljekarnu, gdje ih je osoblje srdačno dočekalo i pružilo detaljan uvid u rad bolničke farmacije. Primijetili su da ljekarna ima svoje odjele, uključujući galenski laboratorij, skladište, karantenu, odjel za pripremu parenteralnih pripravaka te odjel za zaprimanje lijekova. Magistra Radislava provela ih je kroz svaki dio ljekarne ističući važnost sigurnosti i točnosti u radu. Osoblje bolničke ljekarne pokazalo im je raznovrsne aktivnosti koje se odvijaju unutar Kliničkog bolničkog centra UKC Ljubljana. Osim standardnih usluga, poput izdavanja lijekova, ljekarna se također bavi pripremom i prilagodbom lijekova u skladu sa specifičnim potrebama pacijenata, praćenjem i kontrolom zaliha lijekova te provođenjem edukacija za pacijente o pravilnoj uporabi lijekova i njihovim nuspojavama. Iskustvo ovog putovanja ne samo da je proširilo razumijevanje farmaceutskog procesa u bolničkom okruženju nego je također naglasilo važnost farmaceutske skrbi u cjelokupnom kontekstu zdravstvenog sustava.

Nakon obilaska učenici su se okupili ispred Kliničkog centra gdje ih je dočekala profesorica Martina Škrabec iz Srednje zdravstvene škole Ljubljana s kojom Medicinska škola Varaždin već njeguje dobru suradnju. Profesorica je s radošću primila učenike i profesorice te ih odvela u Zdravstvenu školu na ručak i mali odmor uz kolače. Profesorica Škrabec također je organizirala i obilazak grada za učenike i profesore Medicinske škole Varaždin podijelivši s njima crtice iz povijesti Ljubljane.

Ovo putovanje učenicima je pružilo neprocjenjivo iskustvo i uvid u rad kliničkih laboratorija i bolničkih ljekarni. Stekli su znanja o važnosti timskog rada u zdravstvenim ustanovama te saznali na koji način se teorijsko znanje primjenjuje u praksi. Iskustvo koje se dobiva ovakvim prilikama ima snažan utjecaj na daljnju edukaciju i profesionalni razvoj učenika Medicinske škole Varaždin u području farmacije i medicinske biokemije.

Matea Vrabec,4c

Eleonora De Lai mag.ph., Nataša Vuković ,prof izvrsna savjetnica

O autoru

Zoran Hercigonja administrator