Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

AutorZoran Hercigonja

Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Na Sveučilištu Sjever 29. veljače 2024. učenici 5. a razreda zajedno s nastavnicama Marijom Horvat i Smiljanom Furdi imali su priliku prisustvovati predavanju koje je održano u sklopu međunarodnog skupa pod nazivom „Osnove prevencije i kontrole infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi“. Međunarodni skup organizirala je Hrvatska udruga medicinskih sestara – Društvo za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi u suorganizaciji sa Sveučilištem Sjever, Sveučilišnim centrom Varaždin i Odjelom za sestrinstvo, Hrvatskom komorom medicinskih sestara, Kliničkim zavodom za kliničku mikrobiologiju, prevenciju i kontrolu infekcija Kliničkog bolničkog centra Zagreb-Referentnog centra Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za bolničke infekcije i Općom bolnicom Varaždin.

Istoga su dana na poziv mag. med. techn. Zorana Žeželja, predstavnika Sveučilišta Sjever, učenici sudjelovali i u obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se za Varaždinsku županiju održao na Kapucinskom trgu u Varaždinu u vremenu od 11 do 13 sati.  Učenici su zajedno sa studentima Sveučilišta Sjever sudjelovali u demonstraciji pružanja prve pomoći te su zainteresiranim građanima dijelili letke u svrhu promocije Medicinske škole i Regionalnog centra kompetentnosti. U obilježavanju Dana civilne zaštite sudjelovali su također i Hrvatski zavod za hitnu medicinu, JVP Varaždin, MUP Varaždin, Područni ured civilne zaštite Varaždin. Zainteresiranim građanima, a i našim učenicima, izveli su demonstraciju obrane od poplave i potresa, pokazali opremu kojom se koriste u svrhu sprečavanja požara i opremu koju upotrebljavaju policijski službenici prilikom izvršenja zahtjevnih zadataka.

Učenici i nastavnice Medicinske škole zahvalni su što su imali priliku biti dio organiziranih aktivnosti Sveučilišta Sjever i iščekuju nove, zanimljive edukativne sadržaje.

 

Pripremila:

nastavnica Horvat Marija, mag. sestrinstva

O autoru

Zoran Hercigonja administrator