Terenska nastava u KBC ZAGREB – REBRO

AutorZoran Hercigonja

Terenska nastava u KBC ZAGREB – REBRO

Na Svjetski dan bolesnika 9. veljače 2024. učenici 5. a razreda, u pratnji nastavnica Marije Horvat i Zlatke Fleten Senčar, bili su na terenskoj nastavi i posjetili KBC Zagreb – Rebro, jedinu bolnicu kojoj je Ministarstvo zdravstva pridalo status Nacionalne bolnice u Republici Hrvatskoj.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a mag. Ana Ljubas toplo je i srdačno dočekala goste te im u uvodnom dijelu zaželjela dobrodošlicu. Mag. Mirjana Meštrović i mag. Jelena Sljepčević ukratko su predstavile povijest KBC-a Zagreb, koji po svojim dostignućima zauzima prvo mjesto kao najveća i najbolja zdravstvena ustanova u Republici Hrvatskoj. Dr. sc. Vesna Bratić, magistra sestrinstva, glavna sestra Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju, predstavila je sve jedinice intenzivnog liječenja. Božica Ilijač, magistra sestrinstva, glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti, zajedno s Danijelom Gregurević predstavila je Kliniku za bolesti srca i krvnih žila, dok je mag. Antonija Marić predstavila Kliniku za pedijatriju.

Nakon predstavljanja klinika i zavoda učenici su imali priliku prisustvovati predavanju i vidjeti prikaz slučaja simultane transplantacija srca i jetre. Nakon toga detaljnije su se upoznali s temom skrbi za bolesnika s transplantiranim plućima u Jedinici intenzivne medicine, načinom i metodama opservacije te su vidjeli prikaz slučaja. Potom je mag. Antonija Marić govorila o skrbi za dijete nakon transplantacije jetre i srca, gdje se također mogao vidjeti prikaz slučaja. Prikaz slučaja iz koronarne jedinice predstavila je kolegica mag. A. Marinić, koja je govorila o kardiološkom liječenju, aritmijama te o transplantacijskoj kardiologiji koja se odvija na KBC-u Zagreb – Rebro. Nakon veoma korisnih, poučnih i prikazanih prezentacija učenici su imali kratku stanku i osvježenje koje su pripremile kolegice zadužene za edukaciju.

Nakon osvježenja i dobivene zaštitne odjeće i obuće započeo je obilazak po grupama u različite dijelove KBC-a: u Kliniku za unutarnje bolesti, Kliniku za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju boli, Kliniku za pedijatriju, Kliniku za bolesti srca i krvnih žila te naposljetku na Odjel za zloćudne tumore krvotvornih sustava, Odjel za hemostazu i trombozu te benigne bolesti krvotvornog sustava, na Odjel za intenzivno liječenje bolesnika s tumorima krvotvornog sustava i autolognu transplantaciju, Odjel za liječenje alogenom transplantacijom, koji se učenika jako dojmio s obzirom na najnovije metode rada koje se primjenjuju uz bok vodećim svjetskim zdravstvenim klinikama. Na samom kraju posjeta i fotografiranja ispred KBC-a, obogaćeni novim znanjem i iskustvom, učenici i nastavnici vratili su se u Varaždin.

Uz velike zahvale organizatoricama ovog susreta mag. Jeleni Sljepčević i mag. Mirjani Meštrović, dr. sc. Vesni Bratić, mag sestrinstva, te glavnoj sestri KBC-a Zagreb mag. Ani Ljubas nastavnice su neizmjerno sretne jer su s njima dogovorile i buduću suradnju čemu se učenici neizmjerno vesele.

 

Pripremila:

nastavnica Marija Horvat, mag. sestrinstva

O autoru

Zoran Hercigonja administrator