Posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović” Varaždin u Mjesecu knjige

AutorZoran Hercigonja

Posjet Gradskoj knjižnici i čitaonici “Metel Ožegović” Varaždin u Mjesecu knjige

U petak 27. listopada 2023. godine učenici 1. e razreda prirodoslovne gimnazije Medicinske škole Varaždin uz pratnju profesorice hrvatskoga jezika, izvrsne savjetnice, Nataše Sajko posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu “Metel Ožegović“ Varaždin.

Učenici su se upoznali s načinom rada i ustrojem gradske knjižnice te potom razgledali odjel književnosti, odjel znanstvene i stručne literature, odjel strane literature i multimedije, studijsku čitaonicu s referentnom zbirkom te spremište knjižnice opremljeno najsuvremenijim namještajem, kompaktusima. Dodatno su stekli znanje o pretraživanju informacija u mrežnom katalogu knjižnice što će pridonijeti njihovoj medijskoj i informacijskoj pismenosti, osobito vještini citiranja i čitanja signatura. Isto tako naučili su na primjerima razlikovati različite medije: knjigu, audio CD, DVD, blue ray te e-knjige i e-časopise. Osobitu pozornost privukle su bogata zbirka stripova te zavičajna zbirka “Warasdiniensia”.

U zavičajnoj zbirci uočili su najmanju knjigu koja se čuva u knjižnici, Monografiju Varaždina, i najveću knjigu Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže. Povod posjetu bilo je obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige koji se održava od 15. listopada do 15. studenoga i čiji je ovogodišnji slogan ,,Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…“. Mjesec hrvatske knjige važan je  jer promovira čitanje i književnost. To je prilika da se istaknu hrvatski autori i knjige te da se poveća svijest o važnosti čitanja za osobni razvoj i obrazovanje.

Mirela Zeljar, 1. e

O autoru

Zoran Hercigonja administrator