Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu

AutorZoran Hercigonja

Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu

Učenici Medicinske škole Varaždin i ove su se godine odazvali pozivu predsjednika HULL-a podružnice Varaždin, gospodina Dražena Vinceka, na obilježavanje Svjetskog dana MDS-a 25. listopada 2023. godine u Šenoinoj ulici kod Varaždinskog placa.

U javnozdravstvenoj akciji sudjelovale su učenice 3. a razreda smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege: Noa Metličar Janičar, Ema Mumlek i Lana Puškadija, koje su mjerile krvni tlak zainteresiranim građanima te učenici 4. c razreda smjera zdravstveno-laboratorijski tehničar: Ema Friščić, Dominik Novak, Tin Puškadija i Lana Žmuk, koji su mjerili glukozu u krvi. Uz mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi učenici su pod vodstvom mentorica Nataše Vuković, mag. med. bioch. i Ive Delonga Habek, mag. med. techn. dijelili edukativne letke i brošure o hematološkim bolestima.

Tako su građanima mogli objasniti da su mijelodisplastični sindromi (MDS) skupina bolesti koštane srži u kojima se ne stvara dovoljno zdravih krvnih stanica, već je povećan broj nezrelih krvotvornih stanica koje imaju kraći vijek trajanja od zdravih. Displazija označuje nenormalan oblik stanice, prefiks ,,mijelo” označuje koštanu srž, a „displastik” znači, u kontekstu MDS-a, nenormalan izgled. Prema navedenome, naziv mijelodisplazija označuje nenormalan izgled zrele krvne stanice. Također, moglo se saznati da uzrok nastanka MDS-a većinom nije poznat, no kod manjeg broja oboljelih postoji mogućnost da je MDS povezan s jakom izloženošću kemikalijama, na primjer pesticidima. Osim toga, može se pojaviti kao posljedica liječenja malignih neoplazmi citostaticima ili zračenjem ionizirajućim zrakama. Važan je podatak da se MDS češće javlja kod muškaraca, a može se pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina iako je 80 % oboljelih starijih od 60 godina.

Cilj obilježavanja Svjetskoga dana MDS-a jest edukacija javnosti te poticanje interesa građana za javnozdravstvene akcije na kojima mogu dobiti ključne informacije o različitim bolestima te o očuvanju i unapređenju zdravlja.

Iva Delonga Habek, mag. med. techn, nast. mentorica

Nataša Vuković, mag. med. bioch., prof. izvrsna savjetnica 

 

O autoru

Zoran Hercigonja administrator