UČENICI 4. RAZREDA OBILJEŽILI SVJETSKI DAN SEPSE

AutorZoran Hercigonja

UČENICI 4. RAZREDA OBILJEŽILI SVJETSKI DAN SEPSE

Učenici četvrtog razreda smjer medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njegeodazvali su se pozivu Opće bolnice Varaždin i obilježili Svjetski dan sepse

Opća bolnica Varaždin uključila se i ove godine,20. rujna 2023. u kampanju „Zaustavimo sepsuˮ, kojoj su se odazvale i učenice Medicinske škole Morenna Škovrc, Luana Sambolić i Lea Španić zajedno s nastavnicom Zlatkom Fleten Senčar.

Svi zainteresirani mogli su na Franjevačkom trgu saznati da se sepsa pojavljuje kao reakcija organizma na infekciju te može dovesti, ako se odmah ne prepozna i ne liječi, do multiorganskog zatajenja i smrti. Sepsa se često prekasno otkrije jer su klinički simptomi zajednički za brojne druge sindrome: tresavica, povišena tjelesna temepratura, opća slabost, otežano disanje, znojna koža, nizak krvi tlak i ubrzan rad srca. Istaknuto je da svaka osoba može oboljeti od sepse, ali su mala djeca, starije osobe i osobe sa slabim imunološkim sustavom posebno ugroženi, stoga je nužno provoditi mjere prevencije: podizanje svijesti o simptomima sepse, higijeni ruku, intrahospitalnim infekcijama i važnosti cijepljenja.

Upravo je edukacija građana o sepsi bila cilj ove kampanje, a učenice, buduće medicinske sestre, shvatile su koliko je važno naučeno znanje primijeniti u svakodnevnom radu s građanima i doprinijeti očuvanju zdravlja.

 

Zlatka FletenSenčar, mag.med.techn.

O autoru

Zoran Hercigonja administrator