Svjesnost o karcinomu debelog crijeva

AutorZoran Hercigonja

Svjesnost o karcinomu debelog crijeva

Rak debelog crijeva vodeći je javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta. U svijetu se godišnje otkrije gotovo dva milijuna novih slučajeva bolesti, a oko milijun slučajeva godišnje ima smrtni ishod. Rak debelog crijeva najčešći je novodijagnosticirani rak u Republici Hrvatskoj. Po smrtnosti od zloćudnih bolesti kolorektalni karcinom na drugom je mjestu odmah iza raka pluća. Iako je posljednjih deset godina trend mortaliteta od zlućudnih oboljenja stabilan, pojavnost kolorektalnog raka u porastu je za oko 1 %. Rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva znatno poboljšava prognozu ove bolesti, kao i samu kvalitetu života oboljelih osoba.

Javnozdravstvena akcija podizanja svjesnosti o karcinomu debelog crijeva održana je 16. rujna 2023. godine na Trgu hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi. Organizator obilježavanja bio je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije. Javnozdravstvenoj akciji pridružili su se u i učenici Medicinske škole Varaždin: Dorotea Mašić, Edina Matijašec, Matea Hranj i Ana Sambolec sa svojim nastavnicama Martinom Đunđek i Ivom Delonga Habek.

Tijekom akcije učenici su zainteresiranim građanima mjerili krvni tlak i određivali razinu glukoze u kapilarnoj krvi, dok su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Savjeta za zdravlje Varaždinske županije informirali zainteresirane građane o pravilnom načinu uzimanja i transportu uzoraka stolice na okultno krvarenje, kao i o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

Cilj ove akcije bio je podizanje svijesti građana o mogućnostima prevencije, rane dijagnostike i liječenja osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva, ukazivanje na važnost preventivnog pregleda u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva, te pružanje podrške osobama sa stomom.

Učenici i nastavnici Medicinske škole Varaždin rado su se odazvali i podržali ovu akciju, kako bi pridonijeli daljnjem jačanju preventivnih aktivnosti i podizanju svijesti u području prevencije, ranog otkrivanja i liječenja raka debelog crijeva.

 

Martina Đunđek, mag. med. techn.

O autoru

Zoran Hercigonja administrator