Obilježavanje Tjedna borbe protiv tuberkuloze

AutorZoran Hercigonja

Obilježavanje Tjedna borbe protiv tuberkuloze

 

Učenici Medicinske škole i ove su se godine pridružili organiziranoj javnozdravstvenoj akciji povodom obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze kako bi osvijestili javnost o sveprisutnoj zaraznoj bolesti.

Što bi svatko trebao znati o tuberkulozi?

Tuberkuloza je zarazna bolest koja najčešće zahvaća pluća, iako može zahvatiti i bilo koji drugi organ u ljudskom tijelu (bubrege, limfne čvorove, kosti, kožu, crijeva, moždanu, srčanu i plućnu ovojnicu). Uzrokovana je bakterijom Mycobacterium tuberculosis, koja se prenosi kapljičnim putem prilikom kašlja, kihanja i govora bolesne osobe.  

U prošlosti je ova bolest bila povezivana sa siromaštvom, a danas je bolest koju povezujemo s trenutno aktualnim zaraznim oboljenjima koja predstavljaju izazov u prevenciji, ranom otkrivanju i načinu liječenja. Iako 64 % oboljelog svjetskog stanovništva živi u osam nama udaljenih zemalja svijeta (Indiji, Indoneziji, Kini, Filipinima, Pakistanu, Nigeriji, Bangladešu i južnoj Africi) zbog aktualnih migracija i porasta trendova turističkih putovanja bilo tko se može zaraziti tuberkulozom. Globalno tuberkuloza je najsmrtonosnija zarazna bolest na svijetu. Godišnje u svijetu od nje oboli 10 milijuna ljudi, od toga 1,5 milijuna oboljenja ima smrtni ishod. Iako u Republici Hrvatskoj postoje Programske smjernice o suzbijanju i sprječavanju tuberkuloze koje se provode na nacionalnoj razini, zbog navedenih razloga godišnje oboli oko 400 ljudi, što Republiku Hrvatsku svrstava u zemlje srednje visokog rizika.

Na koji su način učenici Medicinske škole obilježili Tjedan borbe protiv tuberkuloze?

Učenici Medicinske škole Varaždin Lana Puškadija, Ena Mumlek, Maja Benček i Ema Bajkovec s nastavnicom Martinom Đunđek pridružili su se javnozdravstvenoj akciji povodom obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze, koja je održava u petak 15. rujna 2023. godine na varaždinskom Franjevačkom trgu u organizaciji Opće bolnica Varaždin i Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Liječnici specijalizirani za bolesti pluća i tuberkulozu kao i medicinske sestre koje su stekle specifična znanja  i dugogodišnje radno iskustvo u navedenom području odgovarali su na mnogobrojna pitanja zainteresiranih građana, dok su učenici Medicinske škole Varaždin dijelili promotivne letke s važnim informacijama o tuberkulozi.

Cilj ove akcije bio je osvijestiti sugrađane da je tuberkuloza bolest koja nije izumrla, te je stoga važno prevenirati, rano otkriti te pravodobno i pravilno liječiti tuberkulozu kako bi se smanjila njezina incidencija i mortalitet u općoj populaciji.

Provedenim aktivnostima učenici i nastavnici Medicinske škole Varaždin žele pridonijeti jačanju svijesti i odgovornosti opće i profesionalne javnosti o važnosti rješavanja vodećih zaraznih oboljenja.

 

Martina Đunđek, mag. med. techn.

O autoru

Zoran Hercigonja administrator