Učenici Medicinske škole prisustvovali na predavanjima o celijakiji

AutorZoran Hercigonja

Učenici Medicinske škole prisustvovali na predavanjima o celijakiji

Dana 16. svibnja 2023. godine učenici 3. c razreda u pratnji nastavnice stručnih predmeta magistre medicinske biokemije Nataše Vuković prisustvovali su predavanjima Udruge oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske u sklopu projekta Život s celijakijom – život bez glutena na poziv predsjednice udruge Marije Goričanec.

Predavanja su pripremili Igor Šegović, doktor medicine, specijalist pedijatrije, subspecijalist dječje gastroenterologije, hepatologije i prehrane, Tihana Đumić, magistra psihologije, Davor Hostić, diplomirani inženjer prehrambene tehnologije koji se bavi nutricionizmom. Predavanja su bila usmjerena prema podizanju svijesti o glutenskoj eneteropatiji ili celijakiji, kroničnoj, sustavnoj autoimunoj bolesti koja se javlja kod genetski predisponiranih osoba, a uvjetovana je unosom glutena u organizam. Liječenje je doživotno, a lijek je doživotna stroga bezglutenska dijeta. Ovim predavanjima željelo se naglasiti da je kod celijakije, osim na prvom mjestu potrebne i nužne striktne bezglutenske dijete, vrlo važan psihološki aspekt bolesti, pogotovo kod djece. Također, istaknuto je koje su psihološke i socijalne posljedice celijakije i kako ona utječe na kvalitetu života oboljelih.

Predavanja su bila izrazito zanimljiva i poučna za učenike 3. c razreda, posebice kad se objašnjavalo kojim se pretragama krvi može dijagnosticirati celijakija (određivanje protutijela anti-TG2, EMA i DGP), a to će učenicima uvelike pomoći u njihovu budućem laboratorijskom radu kod  dijagnostike ove autoimune bolesti.

Klara Jerković, učenica 3 c razreda

Nataša Vuković , prof.izvrsna savjetnica

O autoru

Zoran Hercigonja administrator