Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

AutorZoran Hercigonja

Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Dana 17. ožujka 2023. na Franjevačkom trgu u Varaždinu održana je  javnozdravstvena akcija  povodom obilježavanja mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva. Organizatori su Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, ILCO društvo Varaždin i Savjet za zdravlje Varaždinske županije uz sudjelovanje Medicinske škole Varaždin i patronažne službe Doma zdravlja Varaždin.

***

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka oboljenja i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka, iza raka pluća, s 2102 umrlih u 2021. godini.

Rak debelog crijeva nastaje zbog transformacije stanica žlijezdanog epitela sluznice debelog crijeva tijekom duljeg razdoblja u kojem osoba ne mora imati nikakvih poteškoća.

Simptomi kao što su promjene u pražnjenju stolice (opstipacija, proljevi), bol u trbuhu i zdjelici, anemija ili neobjašnjiv gubitak težine znakovi su uznapredovale bolesti.

Upravo iz tog razloga, kao i činjenice da se ovaj karcinom i dalje otkriva u uznapredovalom stadiju, vrlo je važno odazvati se pozivu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, koji je usvojen 2007. godine, a usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje.

Javnozdravstvenoj akciji i ove su se godine pridružili učenici Medicinske škole Varaždin: Ivana Kos-Grabar, Lucija Marković, Tea Novak Baranašić, Tena Pačalat i Helena Posavec zajedno sa svojim nastavnicama zdravstvene njege Patricijom Jakopović i Ivom Delonga Habek.

Tijekom akcije učenice su zainteresiranim građanima  mjerile krvni tlak i šećer u krvi. Građanima je također prezentirano testiranje na okultno krvarenje u stolici uz savjetovanje o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.

Cilj je ove akcije podizanje svijesti o raku debelog crijeva i ukazivanje na važnost zdravog ponašanja i preventivnog pregleda u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva i pružanje potpore osobama sa stomom.

Iva Delonga Habek, mag. med. techn.

Patricija Jakopović, mag. med. techn.

O autoru

Zoran Hercigonja administrator