„Mreža čitanja“ ruši rekorde!

AutorZoran Hercigonja

„Mreža čitanja“ ruši rekorde!

Nacionalni kviz za poticanje čitanja Mreža čitanja projekt je Udruge školskih knjižničara Hrvatske koji godišnje okuplja značajan broj sudionika – učenika srednjih škola u čitavoj Hrvatskoj. Učenici se natječu u poznavanju knjiga koje su zadane za čitanje, a mogu nastupiti na tri razine: školskoj, županijskoj i državnoj. Natjecatelji mogu konkurirati u kvizu znanja i/ili u izradi multimedijskog uratka.

***

Medicinska škola Varaždin svake godine sudjeluje s velikim brojem zainteresiranih učenika čitatelja i učenika filmaša. Tako je naša Ivana Vrščak (farmaceutska tehničarka) dosad nastupila već tri puta i svaki put našla se među prvih troje na nacionalnoj razini! Tu su i ostali kvizaši veterani koji nastupaju već nekoliko godina zaredom: Veronika Lukaček, Maja Petric, Dorotea Pasanec (prirodoslovna gimnazija), Karla Bešenić (medicinska sestra/tehničar opće njege), Anđa Jurčević i Matea Vrabec (zdravstveno-laboratorijske tehničarke), Teodora Petrić i Leona Šturbek (dentalne tehničarke).

Na školskoj razini kviza 2. 12. 2022. u prostoru ROC-a u Prvoj gimnaziji Varaždin sudjelovale su i Ema Bajkovac, Lorena Križmarić, Lana Glazer, Ena Mumlek, Tonka Lonjak, Tena Bešenić, Nina Hrastić, Marta Hainž i Ines Oreški (medicinske sestre opće njege).

Čestitamo djevojkama, sve su sjajno riješile test i plasirale se na županijsku razinu Mreže čitanja!

Napominjemo da je ove godine bio rekordan odaziv učenika, i u našoj školi i na nivou čitave Hrvatske. Naših natjecatelja bilo je 18, dok je iz cijele države sudjelovalo njih čak 666!

Posebno pohvaljujemo učenice prvih razreda koje su se odvažile na ovu čitalačku avanturu. Trebalo je pročitati roman „Živjeti“ autorice Jelene Kastaneti. Pitanja su obuhvaćala događaje iz romana i situacije vezane uz život i rad autorice, a bila su i pitanja iz opće kulture.

Želimo svima puno sreće na županijskoj razini kviza sljedeće polugodište. Za tu razinu zadan je popularan roman „Šest vrana“ autorice Leigh Bardugo. Tko se pokaže uspješnim, imat će priliku pokazati znanje i na nacionalnoj razini za koju je propisan roman domaćega autora Mire Morovića „Voštani princ“.

Do čitanja!

Jadranka Težački, Kornelija Klarić i Darja Divjak

O autoru

Zoran Hercigonja administrator