Učenici Medicinske škole obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

AutorZoran Hercigonja

Učenici Medicinske škole obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

Šećerna bolest veliki je javnozdravstveni problem pandemijskih razmjera. U svijetu gotovo 425 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a do 2040. godine očekuju se 642 milijuna oboljelih, što znači da se svake tri sekunde otkrije novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti.

Među nešto više od 4 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka druga osoba mlađa je od 60 godina. Na svjetskoj razini troškovi zdravstvene zaštite povezani sa  šećernom bolešću iznose 759 milijardi dolara.

U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327 785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti.

Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika. S obzirom na to da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje ključni su čimbenici u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima od velike je važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Zbog svih tih razloga i ove su se godine učenici i nastavnici Medicinske škole Varaždin uključili u obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti. Tako su u ponedjeljak, 14. studenog 2022., učenici i učenice 4. a i 3. c razreda pod mentorstvom profesorice Nataše Vuković i nastavnice Ive Delonga Habek proveli akciju mjerenja glukoze i ukupnog kolesterola u kapilarnoj  krvi i krvnog tlaka učenicima i djelatnicima Srednje škole Novi Marof.

Učenica 4. a razreda Matea Juriša, buduća medicinska sestra opće njege, te učenice 3. c razreda Nikolina Labaš i Lucija Kunić, budući zdravstveno-laboratorijski tehničari, pod mentorstvom profesorice Vuković održali su edukativno predavanje o epidemiologiji, prevenciji, liječenju, posljedicama šećerne bolesti te objasnili kako se fizičkom aktivnošću i pravilnom prehranom može olakšati život dijabetičarima, a ujedno i spriječiti pojava ove bolesti. Učenici i nastavnici Srednje škole Novi Marof s velikim su zanimanjem pratili predavanje o ovoj bolesti koja je sve više prisutna kod mlađe populacije. Predavanje su završili rečenicom: „Da slatko ne postane gorkoˮ i potaknuli sve nazočne na promišljanje o važnosti sprečavanja ove bolesti.

            Svim opisanim aktivnostima naši su učenici uz svoje mentorice i ove godine pokazali da se vrlo rado uključuju u suradničke aktivnosti, da žele napredovati u svojoj struci, educirati se i prenositi svoje znanje drugim učenicima, nastavnicima i sugrađanima.

                                                                                                               

Iva Delonga Habek

Nataša Vuković

 

O autoru

Zoran Hercigonja administrator