Obilježavanje Svjetskog dana palijativne skrbi u Medicinskoj školi Varaždin

AutorZoran Hercigonja

Obilježavanje Svjetskog dana palijativne skrbi u Medicinskoj školi Varaždin

Palijativna skrb, kao struka koja počiva na timskom radu različitih stručnjaka, razvila se kao zasebna filozofija upravo zbog svoje kompleksnosti i potrebe za cjelokupnom brigom o čovjeku koji umire i o njegovoj obitelji. To je razlog zbog kojeg razvoj takve skrbi iziskuje neizmjerno velika ulaganja u organizaciju i ljudske resurse, uključujući edukaciju profesionalaca, ali i podizanje svijesti stanovništva.

Da bi se budući stručnjaci educirali o kompleksnosti palijativne skrbi, i ove je godine nastavljena uspješna suradnja koordinatorice palijativne skrbi Varaždinske županije i Medicinske škole Varaždin. Povodom Svjetskog dana palijativne skrbi učenici 5. a razreda, smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, Timotej Šredl, Tena Pačalat, Mihael Vinceković, Helena Posavec, Neven Tkalčec, Mateo Rožmarić i Veronika Poljak, pod vodstvom nastavnice Marijane Dugi, posjetili su palijativni tim Doma zdravlja Varaždin. Tamo su ih sa zadovoljstvo dočekali koordinatorica palijativne skrbi Nataša Dumbović, liječnik u mobilnom palijativnom timu David Skandul, glavna sestra i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja Varaždinske županije Andreja Tomašek te medicinska sestra u mobilnom palijativnom timu Ivana Stančić Soldatek. Prije predavanja koordinatorica je provela anketu na temu palijativne skrbi i na taj način zainteresirala učenike za temu. Tijekom posjeta učenici su imali prilike saznati što je palijativna skrb i čime se bavi palijativni tim. Također, raspravljalo se o važnosti pružanja emocionalne podrške palijativnim bolesnicima, navedeno je koje su najčešće dijagnoze palijativnih bolesnika i kako se oni s njima nose. Interaktivno su raspravljali o važnosti edukacije bolesnika i obitelji o tijeku bolesti i o planiranju daljnje skrbi. Učenici su imale prilike vidjeti i sadržaj  liječničke i sestrinske torbe mobilnog palijativnog tima, objašnjen im je način rada na terenu, a upućeni su i u to kako se procjenjuje bol i koliko je važna dobra komunikacija u prepoznavanju „totalne boli’ˮ te koji su lijekovi za suzbijanje boli kod palijativnih bolesnika. „Totalna bolˮ određuje se kao psihička, socijalna, duhovna i fizička bol koja je vrlo česta kod palijativnih bolesnika i treba ju na vrijeme prepoznati i adekvatno se suočiti s njom. Napomenuto je da je civilizacijski doseg svake zajednice dočekati kraj života bez boli. Bilo je riječi i o učestalosti kućnih posjeta i najčešćim potrebama bolesnika i obitelji te o savjetima kako sačuvati sebe kao profesionalca tijekom pružanja palijativne skrbi koja je vrlo stresna i iscrpljujuća za sve profesionalce.

Nadalje, za učenike 5. b razreda, smjera medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege, organizirano je interaktivno predavanje u školi na temu palijativne skrbi. Predavanje su održale koordinatorica palijativne skrbi Varaždinske županije Nataša Dumbović i medicinska sestra u palijativnom timu Ivana Stančić Soldatek u dogovoru s nastavnicom Marijanom Dugi. Tijekom predavanja učenici su saznali što je palijativna skrb, koja su osnovna načela u provođenju palijativne sestrinske skrbi u kući bolesnika. Također, saznali su sve o terapiji boli, prehrani palijativnih bolesnika, terapijskoj komunikaciji s palijativnim bolesnikom i njegovom obitelji te specifičnim potrebama obitelji palijativnog bolesnika.

Obilježavanje Svjetskog dana palijativne skrbi u Medicinskoj školi Varaždin zaokruženo je sudjelovanjem učenika 5. a razreda pod vodstvom nastavnica Barbare Bunić i Marijane Dugi u obilježavanju Svjetskog dana palijativne skrbi u Kinu Gaj gdje su na temelju filmova „Knjiga uspomenaˮ i „Do posljednjeg dahaˮ imali priliku naučiti koliko susret s umiranjem i gubitkom mijenja čovjeka.

Učenici su nizom navedenih aktivnosti shvatili da je palijativna skrb interdisciplinarna u svom pristupu i da svojim djelokrugom obuhvaća bolesnika, obitelj i zajednicu. Palijativna skrb obuhvaća zbrinjavanje bolesnikovih potreba gdje god da se za njega skrbi, bilo kod kuće ili u ustanovi. Ona nastoji očuvati najbolju moguću kvalitetu života sve do smrti.

 

 

 

 

O autoru

Zoran Hercigonja administrator