UČENICI MEDICINSKE ŠKOLE OBILJEŽILI DAN ZDRAVIH DOJKI

AutorZoran Hercigonja

UČENICI MEDICINSKE ŠKOLE OBILJEŽILI DAN ZDRAVIH DOJKI

Povodom Dana zdravih dojki 15. listopada 2022. na Franjevačkom trgu u Varaždinu održana je javnozdravstvena akcija u sklopu projekta CARDIAB PROTECT (Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti usvajanjem zdravog životnog stila).

Projekt CARDIAB PROTECT financiran je iz Europskog socijalnog fonda, odnosno Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.; Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2.

Organizator kampanje je Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, suorganizatori Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije i Mammae klub Varaždin, a partneri na projektu županijski Dom zdravlja i Varaždinska županija.

Cilj projekta aktivno je promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti građana RH, s fokusom na područje Varaždinske županije, a cilj je ove javnozdravstvene akcije podizanje svijesti o potrebi usvajanja zdravog životnog stila i odaziva na preventivne preglede u svrhu prevencije raka dojke.

Rak dojke najčešća je maligna bolest od koje umiru žene. Stoga je istaknuto da je važan samopregled dojke i da je iznimno važno otići na preventivni mamografski pregled kojim se karcinom dojke može otkriti u vrlo ranoj fazi kad postoje i velike šanse za izlječenjem.

Okupljenim građanima obratili su se i voditeljica projekta mr. Irena Stipešević Rakamarić, spec. javnog zdravstva, predsjednica Mammae kluba Varaždin Marija HrašćanecSandra Purković Banek, dr.med. iz Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije te varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj. Podršku kampanji dao je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj.

Javnozdravstvenoj akciji pridružili su se učenici 3. a, 3. c, 4. a, 5. a i 5. b razreda Medicinske škole Varaždin sa svojim nastavnicama zdravstvene njege. Učenici su zainteresiranim građanima mjerili krvni tlak i glukozu u krvi, a točno u podne zajedno su sa stotinom okupljenih građana oblikovali živu ružičastu vrpcu koja je nad Franjevačkim trgom ovjekovječena zajedničkom fotografijom.

Iva Delonga Habek, mag.med.techn

O autoru

Zoran Hercigonja administrator