Učenici i nastavnice Medicinske škole Varaždin posjetili Edukacijski centar Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu

AutorZoran Hercigonja

Učenici i nastavnice Medicinske škole Varaždin posjetili Edukacijski centar Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu

Učenici 3. a i 4. a razreda smjera medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege u pratnji nastavnica Tamare Zadravec, Monike Kos Gašparić, Ive Delonga Habek, Zlatke Fleten Senčar i Martine Đunđek 13. su listopada 2022. posjetili Hrvatski Crveni križ u Zagrebu u sklopu programa „Interdisciplinarna terenska nastava u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa”.

Terenska nastava sastojala se od obilaska edukativno-izložbenog prostora Edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa i sudjelovanja učenika i nastavnika na jednoj od ponuđenih radionica.

Na samom početku učenici su se gledajući kratki dokumentarni film upoznali s povijesnim razvojem, ulogom i djelovanjem Međunarodne federacije društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najstarije i najveće humanitarne organizacije, kao i s cjelokupnim djelokrugom rada Hrvatskog Crvenog križa, dok su nastavnici ponovili i utvrdili gradivo.

Nakon toga, učenici i nastavnice obišli su edukativno-izložbeni prostor Edukacijskog centra Hrvatskog Crvenog križa uz stručno vodstvo djelatnika Crvenog križa, koji su ih upoznali sa zanimljivostima, ali i edukativnim informacijama vezanim uz kutak za doniranje namirnica, kutak za prevenciju opasnosti na internetu i prostoriju za prikaz aktivnosti Nacionalnog ureda Službe traženja.

Socijalni i zdravstveni programi koje provode djelatnici HCK-a prezentirani su učenicima pomoću infografika i kratkih dokumentarnih prikaza i eksponata; edukacijske lutke za reanimaciju s monitorom za mjerenje kvalitete vanjske masaže srca i umjetnog disanja, modularnog sustava koji prikazuje ozljede na ekstremitetima, edukacijskog automatskog vanjskog defibrilatora koji se koristi u sklopu pružanja prve pomoći, kao i ortopedskih pomagala te stolice/ležaja za dobrovoljno davanje krvi.

Nakon obilaska Edukacijskog centra održana je radionica s temom „Priprema za izvanredne situacije“. Cilj radionice bio je upoznavanje učenika s aktivnostima volontera i djelatnika HCK-a, kao i s djelokrugom rada interventnih timova i spasilačkih službi u izvanrednim kriznim situacijama i situacijama ekstremnih vremenskih uvjeta. Također, učenici su saznali ponešto o pripremanju stanovništva za krizne situacije. Učenicima je prezentiran Set2GO – ruksak koji sadrži korisna pomagala koja su u takvim slučajevima potrebna. Potaknulo se učenike da u suradnji sa svojim najbližima pripreme vlastiti obiteljski set i razrade plan aktivnosti u slučaju krizne situacije.

Posjet je omogućio učenicima bolje i inovativnije razumijevanje uloge i važnosti postojanja i razvoja humanitarnih organizacija na lokalnoj i nacionalnoj razini te podizanje razine svijesti o važnosti uključivanja i djelovanja pojedinca na području šire društvene zajednice s ciljem postizanja zajedničke dobrobiti.                                                                                                                                                           Zahvaljujemo Hrvatskom Crvenom križu na pozivu, srdačnoj dobrodošlici i prekrasnom životnom iskustvu. Veselimo se ponovnom susretu i suradnji.

Martina Đunđek, mag. sestrinstva

O autoru

Zoran Hercigonja administrator