Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva

AutorZoran Hercigonja

Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva

Učenici 4. b razreda i 5.a razreda smjera medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege zajedno su sa svojim mentoricama, nastavnicom Marijom Horvat i nastavnicom Ivom Delongom Habek, te studentima sestrinstva Sveučilišta Sjever sudjelovali u šetnji medicinskih sestara i tehničara gradom Varaždinom koju je organizirao Odjel za sestrinstvo Sveučilišta Sjever povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva.

Učenici su imali priliku družiti se sa studentima i sudjelovati na predavanju „Crtice iz prošlosti sestrinstva i prozor u budućnost“, koje su održale Vera Sršan Živanović, bacc. med. techn., Erika Spirić, bacc. obs. te pročelnica izv. prof. dr. sc. Marijana Neuberg. Nakon zanimljivog i poučnog predavanja učenici i studenti zajedno su sa svojim nastavnicima i profesorima krenuli u šetnju gradom te su na taj način htjeli ukazati na važnost i značenje sestrinske profesije te pobuditi interes građana za sestrinsku profesiju koja je deficitarna.

Šetnja je započela ispred Sveučilišta Sjever i nastavila se prema središtu grada te sjedištu Varaždinske županije. Dolaskom na Korzo ispred Gradske vijećnice Varaždin pozdravio ih je gradonačelnik Neven Bosilj, a ispred Županijske palače dočekao ih je predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić.

Medicinske sestre kao vodeća zdravstvena profesija imaju ključnu ulogu u kreiranju budućnosti zdravstvene zaštite. Od početka pandemije bolesti COVID-19 brojne medicinske sestre / medicinski tehničari svijeta iskazali su velike napore u svakodnevnom radu i pružanju kvalitetne skrbi za sve bolesnike. Na prvoj razini obrane svjetskog pučanstva od koronavirusa dokazali su kako je sestrinska profesija odista pridonijela suzbijanju valova pandemije.

U skladu s navedenim često se ističe mišljenje Maye Angelou o vrijednosti rada medicinske sestre: „Kao medicinske sestre imamo priliku izliječiti srce, um, dušu i tijelo svojih pacijenata, njihovih obitelji i nas samih. Možda će zaboraviti vaše ime, ali nikada neće zaboraviti kako ste se osjećali zbog njih.ˮ

Nastavnica: Marija Horvat, mag. sestrinstva

Nastavnica: Iva Delonga Habek, mag. sestrinstva

O autoru

Zoran Hercigonja administrator