Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u Medicinskoj školi Varaždin

AutorZoran Hercigonja

Obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva u Medicinskoj školi Varaždin

U Medicinskoj školi Varaždin svake se godine 12. svibnja obilježava Dan škole, a ujedno i Međunarodni dan medicinskih sestara. Stoga su učenice 5. a razreda smjera medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege Eva Varga i Petra Pomper predstavile zanimljivu i edukativnu temu „Zdravstvena zaštita ženaˮ za sve učenike Medicinske škole Varaždin .

 

 

Učenice su naglasile da zdravstvena zaštita obuhvaća sustav društvenih, skupnih i individualnih mjera, usluga i aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja, sprečavanje bolesti, rano otkrivanje, pravodobno liječenje i zdravstvenu njegu. Također, objasnile su etiologiju i prevenciju raka vrata maternice, etiologiju i prevenciju raka dojke, naglasile važnost odaziva žena na nacionalne preventivne programe raka vrata maternice i raka dojke te istaknule važnost samopregleda dojke. Predstavile su Viberovu aplikaciju u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije Women Health/Breast Cancer/Cervical Cancer, na kojoj se mogu pronaći važne informacije o ženskom zdravlju. Napomenule su da postoji i mobilna aplikacija Spolno zdravlje koja uz moderan pristup mladima na pregledan i zanimljiv način pruža korisne informacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući procjenu rizičnih spolnih ponašanja, savjete za odgovorno spolno ponašanje i preporuke za zaštitu zdravlja, testiranje i liječenje, sukladno važećim znanstvenim i stručnim spoznajama. Na taj način istaknuta je važnost spoznaje i brige o vlastitom spolnom zdravlju i preventivnim programima te važnosti odaziva na nacionalne preventivne programe raka dojke i raka vrata maternice.

Učenice završnog razreda Lara Erdec i Lorena Zebec govorile su o povijesnom razvoju sestrinstva u Hrvatskoj, o istaknutim medicinskim sestrama u Hrvatskoj i svijetu te za kraj videom predstavile rezime svojeg školovanja u Medicinskoj školi Varaždin prikazujući sve lijepe i dirljive trenutke koje su doživjele u bolnici. Gledajući njihov video, mnogi su se nastavnici s melankolijom prisjetili svojih sretnih srednjoškolskih dana.

Učenicima završnih razreda želimo sve najbolje u daljnjem životu te mnogo uspjeha i sreće u radu!

„Bez obzira na to koliko teški dani mogu postati, ne zaboravite razlog zbog kojeg ste postali medicinska sestra.ˮ

Nastavnica Horvat Marija, mag. sestrinstva

O autoru

Zoran Hercigonja administrator