Utjecaj energetskih napitaka na zdravlje

AutorZoran Hercigonja

Utjecaj energetskih napitaka na zdravlje

Tijekom veljače 2022. godine u Medicinskoj školi Varaždin učenici 5. a razreda Tamara Jagačić, Dominik Slunjski, Jona Sladoljev, Filip Marošević Fodor i Ivana Simaković, pod vodstvom mentorice Nataše Bosilj proveli su projekt „Utjecaj energetskih napitaka na zdravlje“. Projekt je bio usmjeren prema učenicima škole, a sastojao se od ankete kao uvodnog dijela, predavanja uz prezentaciju te kviza za ponavljanje.

Tijekom predavanja učenici 5. a upoznali su druge učenike s činjeničnim podatcima što su to energetski napitci i koji su njihovi glavni sastojci. Također, istaknuli su štetnost konzumacije energetskih napitaka općenito, ali i u kombinaciji s alkoholom, što je danas popularno među mladima diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Uz predavanje raspravljalo se o tome jesu li prirodni energetski napitci zaista manje štetni za čovjekov organizam od sintetičkih. Najviše se važnosti pridalo temi na koji način energetski napitci utječu na naše zdravlje, a učenici su naveli i adekvatne zamjene za energetska pića poput tjelovježbe, šetnje na svježem zraku, hladnog tuša te mnoge druge.

Učenici 5. a razreda zahvalni su što su bili dio ovog projekta koji je ih je mnogočemu naučio, a isto se tako nadaju da su barem djelić svojega znanja prenijeli na druge.

Nataša Bosilj, dipl.ing.

Jona Sladoljev, učenica 5.a razreda

O autoru

Zoran Hercigonja administrator