Posjet 2. b razreda starim Rimskim termama u Varaždinskim Toplicama

AutorZoran Hercigonja

Posjet 2. b razreda starim Rimskim termama u Varaždinskim Toplicama

Učenici 2. b razreda, smjera fizioterapeutski tehničar/tehničarka, pod vodstvom nastavnice Ksenije Janjušević, posjetili su arheološko nalazište starih rimskih toplica Aquae Iasae i Zavičajni muzej u Varaždinskim Toplicama.

Pod stručnim vodstvom voditeljice muzeja Spomenke Vlahović saznali su mnogo zanimljivosti. Prvo su razgledali Zavičajni muzej i susreli se s pronađenim i najbrojnijim spomenicima, nimfama, koje su imale važnu ulogu u Varaždinskim Toplicama, te ih se spominje i prikazivane su kao mlade ljepotice. Upravo su one zaštitnice vode.

Zatim su razgledali najznačajniji, najveći i najbolje očuvani spomenik božici Minervi, za koju se može reći da je simbol Varaždinskih Toplica. Također, upoznali su se i s medicinskim instrumentima koji su se upotrebljavali u to doba te su vidjeli posuđe koje je pronađeno na nalazištu. Na samom nalazištu razgledali su izvor termalne, sumporne vode karakterističnog mirisa te ostatke bazena koje su izgradili Rimljani.

Začudila ih je priča kako su ratnici toga doba dolazili u Varaždinske Toplice na liječenje i rehabilitaciju. Ono što je dobro i ljekovito, nikad ne nestaje, pa se i dandanas blagodati termalne vode iskorištavaju u specijalnoj bolnici, kamo učenici odlaze na praktične vježbe. Posjet Rimskim termama za učenike je bio vrlo zanimljivo iskustvo koje ih je sve oduševilo.

Učenice 2. b razreda: Josipa Bukvić, Sabina Pozder i Petra Vorih

O autoru

Zoran Hercigonja administrator