Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti u Medicinskoj školi Varaždin

AutorZoran Hercigonja

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti u Medicinskoj školi Varaždin

Šećerna bolest veliki je javnozdravstveni problem pandemijskih razmjera. U svijetu gotovo 425 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a do 2040. godine očekuju se 642 milijuna oboljelih, što znači da se svake 3 sekunde otkrije novi slučaj dijabetesa, a svakih 6 sekundi jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti.

Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika. S obzirom na to da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje ključni su čimbenici u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima od velike je važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Zbog svih tih razloga i ove su se godine učenici i nastavnici Medicinske škole Varaždin uključili u obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti (14. 11.) učenici 4. c razreda u holu škole mjerit će koncentraciju glukoze i kolesterola u kapilarnoj krvi, dok će učenici 4. a razreda mjeriti krvni tlak svim zainteresiranim učenicima i djelatnicima Medicinske škole Varaždin.

Spomenute aktivnosti provodit će se u ponedjeljak, 15. 11. 2021. od 7:30 do 10:00. Kako bi izmjerene vrijednosti glukoze u krvi bile što realnije, preporučuje se da svi zainteresirani dođu natašte.

Dobro došli!

 

                                                                                           Nataša Vuković, mag. med. bioch

                                                                                           Iva Delonga Habek, mag. med. techn.

O autoru

Zoran Hercigonja administrator