E-medica

Već dugo nijedan projekt strukovnih škola nije privukao takvu pozornost učenika i mentora kao što je to projekt E-medica. Ovaj hvalevrijedan projekt afirmirao se 2006. g. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, a godišnje u njemu sudjeluje oko 300 učenika i nastavnika iz 35 srednjih škola iz Hrvatske i inozemstva. U okviru projekta učenici realiziraju 40-45 zajedničkih učeničkih projekata, 30-ak učeničkih razmjena i desetak videokonferencija u tijeku školske godine s ciljem da se povežu medicinske škole Republike Hrvatske, odnosno njihovi učenici i nastavnici u jedinstvenu virtualnu zajednicu. Cilj je razmijeniti iskustva, obrazovati se te poticati uvođenje i primjenu suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija  u svakodnevni odgojno-obrazovni proces zdravstvenih škola Hrvatske, kao i poboljšavanje kvalitete strukovne edukacije, kako učenika tako i nastavnika.

Projekt se realizira u pet vidova suradnje, a naše učenici sudjelovale su u razmjeni  učenika. Tako su desetoga listopada ove školske godine učenice 4.D razreda, Ivana Skuzin i Ines Banfić te učenica 3.C razreda Tea Vujnovac u pratnji profesorice mentorice Nataše Vuković posjetile Školu za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu.  Pet skupina učenika sa svojim su mentorima sudjelovali na odgojno-obrazovnim radionicama. Učenice naše škole sudjelovale su u radionici s temom prirodne kozmetike koja je organizirana u suradnji s učenicima iz Pule i Slavonskog Broda. Nakon kratkog razgledavanja škole , učenice  su se aktivno uključile u predavanje iz anatomije na kojemu su ponovile znanje o građi koštano-mišićnog sustava te predavanje iz opće njege tijekom kojega su se upoznale s različitim praktičnim pomagalima za izvođenje vježbi. Zajednički ručak priređen je u blagavaonici učeničkog doma nakon kojeg je nastavljeno i  druženje s ostalim učenicima. U drugom dijelu radnoga susreta održana je radionica na kojoj su učenici izrađivali kozmetičke pripravke od prirodnih sastojaka pa je tako izrađena krema za lice od macerata lipe, krema za suhu kožu od macerata nevena, tonik za lice od aloe vere i sl. Navedene materijale učenici su vrijedno sakupljali i priređivali tijekom ljetnih praznika što je bio prvi projektni zadatak. Na kraju radionice dogovorena je daljnja provedba projekata, zajedno smo se fotografirali, razmijenili kontakte  i konačno vratili se i  kući J

Sljedeća je na redu izrada obrazovnih prezentacija, virtualnih sastanaka  učenika i mentora kako bi se što bolje pripremili za sljedeću smotru „Dani E-medica“ od 16. do 19. ožujka 2017. g. Cijela nam se zamisao svidjela i zato smo se odlučile uključiti u projekt koji je, po našemu sudu, vrlo pomno osmišljen i omogućava komunikaciju i razmjenu iskustava s ostalim učenicima zdravstvenih škola. Također, radionice su poučne i zanimljive. Iz Zagreba smo se vratile pune dojmova. Ugodno su nas ugostili, učenici domaćini predstavili su nam svoju školu  vedro i opušteno. To nas je jako razveselilo jer smo spoznale koliki su trud uložili u sam projekt što je , zahvaljujući dobroj suradnji i komunikaciji, završilo dogovorom o zajedničkome radu. Naučile smo puno toga o izradi pripravaka prirodne kozmetike i to znanje primijeniti ćemo u struci. Drago nam je smo uspješno izradile preprate , što nam je potvrda da se naš trud oko izrade macerata nevena tokom ljetnih praznika isplatio. Jedini nedostatak je što nam je vrijeme u dobrom društvu prebrzo prošlo, no radujemo se ponovnom susretu…

Ivana Skuzin, Ines Banfić, Tea Vujnovac

[envira-gallery id=”6484″]

 

 

 1_Dani

 

2011. godine naša škola pridružila se sudjelovanju u projektima E-medice. E-medica projekt je povezivanja zdravstvenih i drugih škola iz Hrvatske i inozemstva.

Ciljevi projekta su strukovno povezati medicinske i druge škole iz Republike Hrvatske i inozemstva, odnosno njihove učenike i nastavnike u jednu jedinstvenu virtualnu zajednicu, razmijeniti isustva, omogućiti, educirati i poticati uvođenje i primjenu suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) u svakodnevni odgojno-obrazovni proces škola te poboljšati kvalitete strukovne edukacije, kako učenika tako i nastavnika.

 

6. Smotra "Dani E-medice 2012."

 

                 e-medica 2012.

Sudjelovanje naše škole u E-medici započelo na 6. Smotri u Dugoj Uvali, kraj Pule. Smotra se održala od 09. – 11. studenog u hotelu "Croatia".

Pod mentorstvom nastavnice Janjušević, učenici koji su sudjelovali u projektima bili su: Tena Hudoletnjak, Lara Lacković, Lucija Novak, Valentina Pomper i Dorijan Tunić.

Naša škola sudjelovala je u dva projekta pod nazivom "Autohtonost mog kraja" i "Motivacija učenika za učenje". U prvom projektu istraživali smo običaje, znamenitosti i zanimljivosti našeg kraja, a aktivnosti smo provodili zajedno sa učenicima i nastavnicima iz Srednje škole Bedekovčina i škole SMUGS "Dr. Panče Karagjozov" iz Skopja. 

U projektu "Motivacija učnika za učenje" sudjelovali smo s učenicima iz Škole za medicinske sestre Vinogradska Zagreb, Srednje škole Bedekovčina, Zdravstvenog učilišta Zagreb i Škole za medicinske sestre Vrapče. U projektu smo istraživali kojim stilom učenja naši učenici uče i kako se nose s idejama i svakodnevnim situacijama

 

IMG8 IMG11  2012_11_10_5332        IMG_0257                                     IMG2

Prvi dan smotre započeo je predstavljanjem škola, nakon čega je uslijedilo svečano otvorenje. Subota je bila dan za prezentiranje zajedničkih projekata. Ove godine ukupno je realizirano i predstavljeno 24 projekta.  Nakon zanimljivih prezentacija zabavljali smo se uz sport i rekreaciju te yogu i pilates.

U nedjelju smo se pozdravili sa prijateljima, dogovorili nove projekte i prepuni dojmova vratili se kući.

IMG7

Fotografije sa smotre možete pogledati ovdje E-medica 2012.

 

7. Smotra "Dani E-medice 2013."

 

 e-medica 2013.

7. smotra ove godine održala se u Hrvatskom Zagorju, u Tuheljskim Toplicama, u hotelu "Well" od 08.-10. studenog.

Otvorenje smotre moglo se pratiti uživo na internetskim stranicama Carneta.

Realizaciju zadataka u zajedničkim projektima, ove godine uspjeli smo postići jednom učeničkom razmjenom. U lipnju smo posjetili učenike i nastavnike iz Pomorske škole Zadar. Učenice Tena Hudoletnjak i Lara Lacković pod mentorstvom nastavnice Janjušević, planirane aktivnosti u projektu "Stereotipi i predrasude prema LGBT zajednici" uspješno su provele boraveći dva dana u Zadru. U projektu su sudjelovali i učenici iz Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar. Cilj projekta bio je objasniti pojam LGBT-a, razliku između sterotipa i predrasuda, spola i roda, te istražiti LGBT zajednice u Hrvatskoj i svijetu.

 

                OLYMPUS DIGITAL CAMERA                   OLYMPUS DIGITAL CAMERA           OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U projektu "Kako izbjeći nepotrebnu estetsku kirurgiju", uz naše učenike sudjelovali su učenici iz Srednje škole Bedekovčina i Medicinske škole Bjelovar. Mentor našim učenicama, Ivoni Mrazović i Jeleni Labaš bio je nastavnik Milec. U projektu smo predstavili što sve obuhvaća estetska kirurgija, koji su najčešći zahvati estetske kirurgije, te smo proveli anketu na učenicima iz svih triju škola, na temu adolescenti i estetski zahvati.

Kao i obično, prvi dan smotre započeo je svečanim otvorenjem i zanimljivom plesnom točkom učenika iz Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba, i glazbenom toškom učenika iz Srednje zdravstvene škole iz Celja.

U subotu su uspješno predstavljeni svi projekti, te su se održala strukovna predavanja za nastavnike. U večernjim satima učenici i nastavnici zabavljali su se u discu.

                            2013_11_09_6876

Galeriju fotografija pogledajte ovdje E-medica 2013.

Treći dan smotre uslijedila je najava projekata u tijeku, te novih projekata. 

S velikim iščekivanjem veselimo se slijedećoj smotri.

 

8. Smotra "Dani E-medice 2014."

 

              e-medica2014

Od 21. – 23. studenog održana je 8. Smotra "Dani E-medice" u Tuheljskim Toplicama. Ove godine na smotri je sudjelovalo 30 škola, a ukupno je bilo 271 sudionik.

Naša škola bila je nositelj dvaju projekata, "Visinska bolest" i "Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama". U trećem projektu "Krioterapija" sudjelovali smo kao partneri.

Ove smo godine uspješno ostvarili tri razmjene. Škola za medicinske sestre Vrapče iz Zagreba, u projektu "Visinska bolest", u jesen je stigla kod nas u goste, kako bismo zajedno završili sa aktivnostima projekta. Cilj projekta bio je opisati uzroke, simptome i liječenje visinske bolesti, te kroz video intervju poznatih planinara upoznati tehnike aklimatizacije. Kroz projekt, naše učenice Martu Hrman i Lorenu Cenić iz 4.c razreda, vodila je nastavnica Janjušević. 

Pogledajte kako nam je bilo na Ravnoj Gori.

 20140920_140419   IMG_0192                        IMG_0211     Ravna Gora    

Druga razmjena ostvarena je također u našoj školi, u projektu "Krvne grupe, prehrana i bolesti po krvnim grupama". Škole partneri bile su Zdravsteno učilište Zagreb i Zdravstevena škola Split. Mentorica našim učenicama Sari Bačani, Andreji Kocijan i Anji Kreš bila je nastavnica Vuković. U ovom su projektu učenici opisivali krvne grupe, istražili kako određene namirnice utječu na metabolizam čvojeka, te u kojoj mjeri konzumiranje određenih namirnica dovodi do određenih bolesti. 

     IMG_4162       IMG_4165                                    IMG_4155

Razmjena naših učenica Lucije Danilović i Ivane Golenja, pod mentorstvom nastavnika Mileca ostvarena je u Mariboru, u Srednjoj zdravstvenoj in kozmetičnoj šoli u sklopu projekta "Krioterapija".  

        IMG_0967 IMG_1010                               IMG_1024

Nakon zanimljivih i prekrasnih razmjena ove godine, smotra je zaista bila zanimljiva i puna iznenađujućih projekata. I ove godine nakon prezentiranih svih projekata, učenici su se zabavljali u radioniciama "Krioterapija" i  "Spašavanje iz vode" te su se mogli prijaviti za natjecanje u crossfitu.

                         gallery

Fotografije sa 8. Smotre pogledajte ovdje  E-medica 2014. (1.dan)E-medica 2014. (2.dan)

Posljednji dan smotre, kao i obično bio je rezerviran za najave novih projekata, traženje partnera, te pozdravljanje sa prijateljima.