SVJETSKI DAN BOLESNIKA

AutorZoran Hercigonja

SVJETSKI DAN BOLESNIKA

 

Učenici 5.a razreda Medicinske škole Varaždin pod vodstvom nastavnice Marijane Dugi su dana 10. Veljače 2020. obilježili Svjetski dan bolesnika na kliničkim vježbama u suradnji s Domom socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe.
Povodom tog dana učenici su svim zainteresiranim korisnicima mjerili i dokumentirali krvni tlak te vrijednosti glukoze u krvi, educirali korisnike o važnosti pravilne i redovite kontrole krvnog tlaka i glukoze u krvi te ih potaknuli da promisle o vlastitim mogućnostima brige za sebe, ali i za druge. Akciji se odazvalo dvjestotinjak korisnika.
Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te potrebe za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb. Također je namjera ove akcije prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni radnici te brojni drugi djelatnici i volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih. Bez ikakve patetike, u našem društvu, gdje tako lako skliznemo u egoizam, nikad nije naodmet podsjećati na ljudskost i humanost, činove dobrih dijela i širenje dobrote. Test naše humanosti je i empatija i emocionalna podrška prema oboljelima i njihovim bližnjima. Poštujući oboljele i njihove bližnje, poštujemo i sam život jer je bolest dio života i taj put ćemo svi proći.

Anja Vori, 5.a

O autoru

Zoran Hercigonja administrator