Medicinska škola Varaždin – Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

AutorZoran Hercigonja

Medicinska škola Varaždin – Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

Župan Radimir Čačić i ravnateljica Mirjana Grabar Kruljac održali su zajednički konferenciju za novinare 27. prosinca 2019. godine kojom su predstavili projekt Rekonstrukcija i dogradnja RCK-a inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin, za koji je iz Operativnog programa Koherentnost i kohezija 2014. – 2020. odobreno 29,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

   Dok je Župan istaknuo kako je Medicinska škola Varaždin na temelju detaljnih istraživanja Ministarstva znanosti i obrazovanja prepoznata kao najbolja škola u području zdravstva u Republici Hrvatskoj i kao jedina škola koja obrazuje sve zdravstvene smjerove, uz prirodoslovnu gimnaziju, ravnateljica je detaljnije objasnila zapravo dvije faze projekta koji su oblikovani uz veliku podršku Agencije za regionalni razvoj i uz ogromni angažman nastavnika i stručnih suradnika. Uvjerena je kao će prvom fazom projekta, koji se odnosi na građevinske radove i proširenje postojećeg objekta, škola dobiti vrhunske uvjete za obrazovanje učenika i otvaranje javnosti, dok se prijavljenim drugim projektom vrijednim 49,9 milijuna kuna u središte stavlja nabava specijalizirane opreme i edukacija nastavnika svih stručnih aktiva.

 

Nakon potpisivanja ugovora počinje rekonstrukcija postojeće školske zgrade u malu bolnicu, odjele za opću i intenzivnu njegu, malu operacijsku salu i sobu za buđenje. Opremit će se specijalizirani farmaceutski, biokemijski, laborantski, hematološki i dentalni laboratoriji, a u dograđenom novom dijelu smjestit će se odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i općeobrazovni predmeti. Nova sportska dvorana bit će i dvorana za djecu s neurosenzornim poteškoćama. Tako će Medicinska škola Varaždin postati tijekom 2022. referentni edukacijski centar iz područja medicine.

Ravnateljica je istaknula svoj ponos jer je svaki smjer u školi zaslužan za inovativni iskorak u kojem je najvažniji ljudski potencijal i visoka motiviranost svakog pojedinog nastavnika da se uključi u cjeloživotno učenje. Tako će se nastavnici educirati u području sestrinstva – hitnog prijema i instrumentiranja, a škola će postati i centar za stjecanje metodičkih kompetencija osoba iz realnog sektora koje žele raditi u području odgoja i obrazovanja, centar za edukaciju nastavnika za rad s djecom u području mentalnog zdravlja te za rad s djecom koja imaju teškoće u govoru i pismu. Upravo zbog svih navedenih vrijednosti škola će dokazati održivost projekta i nastaviti s aktivnostima i nakon službenog završetka projekta.

Uz podršku Županije kao osnivača Medicinska škola Varaždin sigurno će potaknuta inovativnošću opravdati svoju dugogodišnju tradiciju u obrazovanju zdravstvenih kadrova s naglaskom na odgojnoj komponenti učenika i holističkom pristupu svakomu čovjeku.

 

Sunčica Podoreški, prof.

 

|tportal|aktualno.hr|eivanec.com|emedjimurje|klik.hr|

|varaždinske-vijesti|regionalni|lokalni.hr|evarazdin|

 

 

O autoru

Zoran Hercigonja administrator