Čitanjem do zvijezda u Medicinskoj školi Varaždin

AutorZoran Hercigonja

Čitanjem do zvijezda u Medicinskoj školi Varaždin

Svestrani naši medicinari godinama sudjeluju u mnogim natjecanjima, tako i u onima vezanima za čitanje i promicanje pisane riječi. Posljednjih nekoliko tjedana pripremali su se za nacionalni kviz „Čitanjem do zvijezda“ koji ima za cilj potaknuti učenike na čitanje različitih književnih žanrova. Ove školske godine tema kviza je znanstvena fantastika, a prva zadana knjiga bilo je kultno djelo britanskog autora Douglasa Adamsa, „Vodič kroz galaksiju za autostopere“.

Dvanaestero učenika sastalo se u nekoliko navrata s mentoricom, profesoricom Jadrankom Težački, koja ih je uputila u lik i djelo Douglasa Adamsa, prokomentirali su prve dojmove o romanu, a potom porazgovarali o specifičnom britanskom humoru kojim obiluje ovo djelo.

Učenica Leona Gugić iz 2.a je, uz podršku svojih razrednih kolega Davida Muršića, Lucije Marković, Tee Baranašić Novak i Ree Bizik snimila multimedijski uradak koji također konkurira na ovom Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, a parodira scene iz knjige „Vodič kroz galaksiju za autostopere“.

Ovaj petak, 13. prosinca 2019, održana je prva, školska, razina kviza. U informatičkom kabinetu učenici su, svatko za svojim računalom, uz budno oko mentorice Težački i članove komisije, profesore Zorana Hercigonju i Bojana Bembića, uspješno riješili prvu prepreku u dostizanju čitalačkih zvijezda.

Najuspješnija je bila Sara Koški iz 3.b s 92 % točno riješenih odgovora, a slijede ju natjecatelji: Paula Špoljarić iz 4.e s 90 %, Josip Hadela iz 1.d s 86 %, Veronika Lukaček iz 1.d s 82 %, Matej Kocijan iz 4.e sa 76 %, Helena Posavec iz 2.a sa 74 %, Manuela Radović iz 3.d sa 72 %, Karla Bešenić iz 2.a sa 66 %, Tea Skupnjak iz 1.d sa 66 %, Leona Gugić iz 2.a sa 64 %, Ariana Belec i z 4.e sa 60 % te Maja Petric iz 1.d s 54 % riješenog testa.

Nadamo se da su se svi učenici plasirali na sljedeću, županijsku, razinu Nacionalnog kviza. Želimo im uspješne pripreme i uživanje u sljedećim zadanim djelima: „Vrli novi svijet“ Aldousa Huxleya i „Farenheit 451“ Raya Bradburyja.

 

Multimedijski uradak:

https://drive.google.com/file/d/1OTayywYc_ZP5pIzK8M98UVinwqUwepc3/view

 

O autoru

Zoran Hercigonja administrator