Suradnja s koordinatoricom palijativne skrbi Varaždinske županije

Autoradmin

Suradnja s koordinatoricom palijativne skrbi Varaždinske županije

Već četvrtu godinu za redom odvija se uspješna suradnja koordinatorice za palijativnu skrb Varaždinske županije i Medicinske škole Varaždin. U sklopu suradnje, a s ciljem senzibilizacije učenika za potrebe palijativnog bolesnika i njegove obitelji, učenici 5.a razreda su u petak, 5.4.2019. godine, u skolopu predmeta Zdravstvena njega u kući, u pratnji nastavnice Marijane Dugi, posjetili djelatnost za palijativnu skrb Varaždinske županije. Prilikom posjeta pozdravili su nas ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije, Renato Podbojec, mag. iur., zamjenica ravnatelja dr. Anita Kutnjak Podgorelec, medicinska sestra iz mobilnog palijativnog tima Branka Borak i glavna sestra Doma zdravlja Andreja Kolačko Hruškar, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.


Koordinatorica palijativne skrbi za Varaždinsku županiju, bacc. med. techn. Nataša Dumbović, održala je predavanje i radionice na temu palijativne skrbi. Nastojala nam je što više približiti važnost obitelji u cjelokupnom procesu skrbi i načine na koje obitelj može pomoći bolesnom članu. Objasnila nam je specifičnosti vezane uz bolesnike u terminalnoj fazi bolesti, odnosno prepoznavanje palijativnog bolesnika i algoritam postupanja. Razgovarali smo i o kompleksnosti boli u palijativnoj skrbi, kako ju prepoznati, ljestvice boli, načini liječenja boli i ulozi svih nas u pravilnom pristupu boli u palijativi. Koordinatorica palijativne skrbi nas je upoznala sa novom web-stranicom „Nije frka“, koja nudi savjete i jelovnike vezane uz prehranu onkoloških bolesnika. Teme su bile vrlo zanimljive radi kompleksnosti palijativne skrbi i broja profesionalaca koji sudjeluju u skrbi. Tim palijativne skrbi, osim bolesniku, pruža pomoć i obitelji bolesnika s psihičkog, fizičkog, emocionalnog, socijalnog i duhovnog aspekta. Cilj djelovanja tima jest pružiti što kvalitetniju skrb i bolesniku i obitelji.

Koordinatorica je održala predavanje i učenicima 5.b razreda, u utorak, 16. travnja.

Ovim putem zahvaljujemo koordinatorici palijativne skrbi, Nataši Dumbović na zanimljivom predavanju i edukativnim radionicama.

Lorena Mudri, 5.a

O autoru

admin administrator