Posjet zdravstveno-laboratorijskih tehničara KBC-u Osijek

Autoradmin

Posjet zdravstveno-laboratorijskih tehničara KBC-u Osijek

Naši zdravstveno-laboratorijski tehničari, učenici 3. c razreda, posjetili su 3. svibnja 2019. godine, pod vodstvom mag. med. bioch. Nataše Vuković, Klinički bolnički centar Osijek, točnije, Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku. Dočekao ih je pročelnik zavoda, doc. dr. sc. Vatroslav Šerić, mag. med. biochem.

U sklopu Zavoda djeluje 5 odjela (šest uz Odjel za kontrolu kvalitete), a to su: Odjel za kliničku kemiju, Odjel za hematološku dijagnostiku i koagulaciju, Odjel za imunološku i alergološku dijagnostiku, Odjel za hitnu laboratorijsku dijagnostiku te Odjel za farmakokinetiku i analitičku toksikologiju.

Također, posjetili su i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu, a tamo ih je dočekao glavni tehničar zavoda Dalibor Ratić, mag. med. techn. Taj odjel djeluje u 4 odjela (5 uz Odjel osiguranja i kontrole kvalitete rada), a to su: Odjel za dijagnostiku, proizvodnju i distribuciju krvnih pripravaka, Odjel za kliničku mikrobiologiju, Odjel prikupljanja krvi dobrovoljnih davatelja te Odjel laboratorijske dijagnostike i kliničke transfuzijske medicine.

Na toj su terenskoj nastavi učenici vidjeli sofisticirane i suvremeno opremljene laboratorije s najnovijim metodama laboratorijske dijagnostike. Vidjeli su kako se u praksi relativno  neinvazivnim postupcima pacijentu uzimaju uzorci i sofisticiranim metodama se dobiva uvid u stanje njegova organizma kako bi se što efikasnije očuvalo njegovo zdravlje.

Nakon podužeg, ali vrlo zanimljivog i poučnog razgledavanja laboratorija, učenici su imali kratak odmor za ručak i vlastiti program, a potom su pod vodstvom turističkog vodiča krenuli u razgledavanje secesijskog Osijeka.

Nakon razgledavanja grada krenuli su put Varaždina puni dojmova i novih iskustava.

Ova je terenska nastava učenicima otvorila vidike i predstavila Osijek kao jednu od destinacija za nastavak školovanja i usavršavanje u struci.

Matea Hranić, 3. c

O autoru

admin administrator