Učenici Medicinske škole uspješni na smotri „Dani E-medica 2019.“

Autoradmin

Učenici Medicinske škole uspješni na smotri „Dani E-medica 2019.“

Projekt E-Medica afirmirao se 2006. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Ove je godine realizirana 12. smotra s dosad najvećim brojem sudionika, čak 309. Učenici su se predstavili s 28 zajedničkih projekata, a sudjelovalo je 37 škola, od toga 9 inozemnih i 6 nezdravstvenih škola. Cilj je projekta poticati primjenu suvremenih informacijsko–komunikacijskih tehnologija u odgojno–obrazovnim procesima, ali i razmijeniti znanja i iskustva. Učenice Medicinske škole Varaždin Barbara Golubić i Matea Hranić, sa svojom mentoricom profesoricom Natašom Vuković, predstavile su se projektom „Glifozat – zdravlje na kocki“ te uspješnim izlaganjem privukle pozornost prisutnih koji su temu smatrali izrazito zanimljivom i korisnom. Projekt je ostvaren u suradnji s učenicama iz Srednje škole Braće Radić iz Kaštel Štafilića te iz Škole za medicinske sestre Mlinarska iz Zagreba, a prijavljen je prošle godine na 11. smotri E-Medica.

Glifozat je sistemični, neselektivni herbicid širokoga spektra, a upotrebljava se na poljima, u parkovima i vinogradima. I njegove minimalne količine imaju štetan učinak na zdravlje ljudi. Budući da je duboko ukorijenjen u prehranu, može se pronaći u svim lako dostupnim namirnicama, kao što su neizostavan krumpir ili rajčica. Glifozat je mala molekula koja predstavlja izuzetno velik problem.

Ovogodišnja smotra započela je u četvrtak 4. travnja kada su službeno predstavljene sve škole sudionice. Učenice Medicinske škole Varaždin toga su dana pripremile štand na kojem su ostali sudionici smotre mogli kušati kolačiće bez glifozata, ali i upoznati taj herbicid putem razgovora i edukativnih letaka. Navečer je uslijedilo i svečano otvorenje smotre „Dani E-medica 2019“. Projekt „Glifozat – zdravlje na kocki“ trebao je biti predstavljen prije svih ostalih projekata, a učenice Medicinske škole Varaždin i učenice koje su s njima surađivale probile su led vrlo uspješno te zaradile brojne pohvale.

Nakon ručka bile su organizirane razne aktivnosti u kojima su sudjelovale: razne radionice, kviz znanja, a okušale su se i u karaokama. Nakon subotnjih predavanja, imale su priliku uživati u pogodnostima Termi Tuhelj te posjetu Dvorcu Mihanović. Subotnje radionice uključivale su osnovne vježbe joge, a poslušale su i „priču kao lijek“.

U nedjelju 7. travnja svečano je zatvorena 12. smotra „Dani E-Medice 2019.“, a učenice su se, zajedno sa svojom mentoricom, vratile kući s lijepim uspomenama i novim prijateljstvima.

Barbara Golubić i Matea Hranić s mentoricom Natašom Vuković

O autoru

admin administrator