Treći u B kategoriji na Statističkoj olimpijadi

Autoradmin

Treći u B kategoriji na Statističkoj olimpijadi

Učenici 2.c razreda Silvija Cahunek, Tajana Cepović i Mihael Cuklin su u  prvom  krugu Statističke olimpijade osvojili 2. mjesto, nakon drugog kruga 3. mjesto na državnoj razini u B kategoriji pod mentorstvom Mirele Brumec.

DZS: „Statistička olimpijada u brojkama: 542 ekipe i 1 615 sudionika iz čak 95 srednjih škola počelo se sredinom siječnja natjecati rješavanjem triju ispita kako bi zaslužili prolaz u drugi krug nacionalne faze u kojem je 139 ekipa na raspolaganju imalo tri tjedna da na temelju zadanog skupa podataka svoje analize predstave kreativnim i stručnim prezentacijama.“

Mirela Brumec: „U prvom krugu učenici iz 2.c pokazali su da se izvrsno snalaze sa statističkim pojmovima i pretraživanjem baza podataka, a u drugom krugu iskazali su se u obradi, analizi i prikazu statističkih podataka dobivenih iz Državnog zavoda za statistiku. Trenutno smo predali kvalifikacijski zadatak za europsku fazu te čekamo rezultate.“

Silvija, Tajana i Mihael: „Na Statističku olimpijadu prijavili smo se iz znatiželje. Nakon prvog kruga natjecanja bili smo iznenađeni što smo drugi u Hrvatskoj u B kategoriji. Došao je red i na drugi krug natjecanja na kojem smo obrađivali podatke uz pomoć profesorice Mirele Brumec koja nas je vodila kroz ovo natjecanje kao mentorica. Jako smo uzbuđeni što smo osvojili 3. mjesto u Hrvatskoj u B kategoriji. Nakon državne faze, slijedi europska za najbolje ekipe. Očekujemo rezultate iz pretkvalifikacija za europsku razinu natjecanja te se nadamo prolasku u daljnju fazu natjecanja.“

O Statističkoj olimpijadi:

Statistička olimpijada (SO) se već drugu godinu održava u Hrvatskoj te ima dvije razine: nacionalnu (u 2 kruga natjecanja – od 14.1.2019.  do 26.2.2019.  ) i europsku (od 1.4.2019. do 15.5.2019.) te je organizirana u dvije kategorije (A – za učenike 3. i 4. razreda i B – za učenike 1. i 2. razreda).

Prvi  krug natjecanja sastoji se od rješavanja triju ispita iz poznavanja statističkih pojmova i pretraživanja baza podataka.

Drugi  krug natjecanja sastoji se od obrade, analize i prikaza zadanih podataka koji se dobivaju od Državnog zavoda za statistiku i u taj krug ulaze sve ekipe koje su u 1. krugu ostvarile riješenost ispita barem 60%.

Na europsku razinu idu 4 ekipe (po dvije iz svake kategorije) koje nakon drugog kruga najbolje riješe  kvalifikacijski zadatak. Na europskoj razini će se predstavnici iz Hrvatske natjecati s najboljima ekipama iz 14 europskih država kroz temu “Europe reflected in statistics”.

O autoru

admin administrator