Nekategorizirano

Svjetski dan šećerne bolesti

Sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog već desetu godinu zaredom.

Šećerna bolest veliki je javnozdravstveni problem pandemijskih razmjera. U svijetu gotovo 425 milijuna ljudi boluje od dijabetesa, a do 2040. godine očekuju se 642 milijuna oboljelih, što znači da se svake 3 sekunde otkrije novi slučaj dijabetesa, a svakih 6 sekundi jedna osoba umre od posljedica šećerne bolesti.

U Republici Hrvatskoj je 2017. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 304 408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Iste je godine od te bolesti umrla 2 331 osoba.

Većina oboljelih boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 % slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika. S obzirom na to da jedan od dvoje oboljelih u svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje ključni su čimbenici u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti. Podizanje svijesti o znakovima, simptomima i rizičnim čimbenicima od velike je važnosti za pravodobno otkrivanje šećerne bolesti.

Zbog svih tih razloga i ove su se godine učenici i nastavnici Medicinske škole Varaždin uključili u obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti.

Tako su u subotu, 10. studenog 2018. godine, na varaždinskom Korzu učenici 4. a razreda u suradnji s Društvom za zaštitu od dijabetesa Varaždin, a pod mentorstvom nastavnika Slavka Sklepića, sudjelovali u akciji mjerenja glukoze u krvi zainteresiranim građanima grada Varaždina.

Dana13. studenog 2018. učenici 5. a i 5. b razreda sudjelovali su na Stručnom skupu povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv šećerne bolesti pod vodstvom nastavnica Marijane Dugi, Smiljane Furdi i Marije Horvat, a u organizaciji Društva za zaštitu od dijabetesa grada Varaždina.

 

Završne aktivnosti održale su se u srijedu 14. studenog 2018. kad su učenici 5. a, 5. b i 3.c razreda u holu Medicinske škole Varaždin radno i edukativno obilježili Svjetski dan šećerne bolesti mjereći glukozu u krvi, kolesterol, krvni tlak i izračunavajući indeks tjelesne težine učenicima i djelatnicima škole. Učenica 5. a razreda Laura Gunek održala je predavanje mlađim generacijama škole o važnosti prevencije i pravovremenog prepoznavanja te liječenja dijabetesa pod mentorstvom nastavnice Marijane Dugi i Smiljane Furdi koje su ujedno mentorirale učenike 5. a i 5. b razreda, smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, a profesorica Nataša Vuković vodila je učenice 3. c razreda smjera zdravstveno-laboratorijski tehničar/ka. Učenici i učenice 3. c, 4. d i 5. b razreda pod mentorstvom profesorice Nataše Vuković i nastavnice Ive Delonga Habek već su drugu godinu zaredom u dobroj suradnji proveli akciju mjerenja glukoze u krvi i krvnog tlaka učenicima i djelatnicima Prve gimnazije Varaždin.

Učenica 4. d razreda Sara Pomper, buduća farmaceutska tehničarka, održala je edukativno predavanje o epidemiologiji, prevenciji, liječenju, posljedicama šećerne bolesti te objasnila kako se fizičkom aktivnošću i pravilnom prehranom može olakšati život dijabetičarima, a ujedno i spriječiti pojavu ove bolesti te je pobudila veliki interes gimnazijalaca o ovoj bolesti koja je sve više prisutna kod mlađe populacije. Predavanje je završila rečenicom: „Da slatko ne postane gorkoˮ i potaknula sve nazočne na promišljanje o važnosti sprečavanja ove bolesti.

Svim opisanim aktivnostima naši su učenici uz svoje mentore i ove godine pokazali da se rado uključuju u zajedničke aktivnosti škole i zajednice, da žele napredovati u svojoj struci, educirati se i prenositi svoje znanje drugim učenicima, nastavnicima i sugrađanima.

 

Nastavnice aktiva zdravstvene njege  i zdravstveno-laboratorijskih tehničara