Događanja

Predavanje nutricionistima o algama

Učenici Medicinske škole Varaždin održali su predavanje i radionicu o algama u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin 16. travnja 2018. godine. Pozivu profesora Davora Hostića odazvali su se učenici Matea Hranić iz 2. C razreda, Tea Vujnovac iz 4. c i Martin Petrić iz 4.b s profesoricom mentoricom na projektu Natašom Vuković.

Na taj su način promovirali svoj projekt Alge u kulinarstvu, faramakologiji i kozmetici koji je prvi put predstavljen u sklopu projekta Dani E-medica 2018. u Termama Tuhelj od 8. do 11. veljače ove godine. Projekt je realiziran u suradnji sa Školom za medicinske sestre Mlinarska, Medicinskom školom „Ante Kuzmanića“ iz Zadra i Medicinskom školom „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice.

Stečeno znanje o blagotvornom djelovanju algi na organizam te o uporabi algi u kulinarstvu, proširili su i na 4. razred tehničara nutricionista te im održali radionicu pripreme salate s Arame algama. Svima se svidio poseban okus povrtne salate, a pogotovo  njezina vrlo jednostavna priprema.

Također, istaknuta je važnost algi u održavanju acidobazne ravnoteže organizma te se govorilo o pravilnoj pripremi algi prije samog kuhanja te o nužnosti da se alge, ali i ostalo morsko povrće, uvrsti u dnevni meni. Važno je birati kvalitetne namirnice u svakodnevnoj prehrani i paziti na dobar omjer kiselih i lužnatih namirnica jer su čak i najmanji poremećaji u acidobazičnoj ravnoteži pogubni za zdravlje našeg organizma.

Radeći na ovom projektu, učenici su zaključili da se vlastitom zdravlju treba pridavati više pažnje, a druženje s učenicima završili su poznatom izrekom čuvenog patologa dr. Georgea Washingtona Crila: „Ne postoji prirodna smrt. Svaka smrt, čiji je uzrok navodno prirodan, krajnja je točka uznapredovale kiselosti.“

Matea ,Tea,Martin

Nataša Vuković, prof.