Događanja

O transplantaciji organa

Učenici trećih razreda naše škole u okviru nastavnih predmeta Etike i Vjeronauka susreću se s moralnim dvojbama vezanima uz bioetička pitanja. Jedno od područja koje obrađuju je i transplantacija organa.

Iako je transplantacija organa danas relativno rutinski medicinski zahvat uz kojeg se ne veže nikakav tabu, učiti i raspravljati o tome uvijek je izazov.

Zato su profesorice Jadranka Težački i Anita Vrček u petak, 13. travnja 2018. ugostile na svojim nastavnim satovima djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, gospodina Sinišu Raka, prvostupnika sestrinstva te bivšeg učenika naše škole. Siniša Rak je učenicima 3.c razreda te etičarima trećih razreda govorio o svom iskustvu transplantacije bubrega.

Učenici i nekoliko profesora slušali su vrlo zanimljivo i poučno izlaganje o hemodijalizi, svim problemima kojima je bolesnik s disfunkcionalnim bubrezima dnevno izložen te motivima pristupanja transplantaciji organa kojoj je naš gost bio izložen čak četiri puta!

Osim o medicinskom aspektu ovog problema, Siniša Rak je govorio i o moralnim dvojbama kojima je bio izložen kao pacijent na listi za transplantaciju. Publika je imala prilike suočiti se s problemima oporavka transplantirane osobe te mogućnostima daljnjeg stila života nakon ovog zahvata. Naš gost bio je jasan i optimističan – za život i za zdravlje se uvijek treba boriti i nikada ne treba odustajati! Njegov životni put primjer je kako disciplina, vjera i pozitivan stav pobjeđuju sve nedaće!

Učenici i profesorice zahvalili su našem gostu, poželjeli mu svako dobro i puno zdravlja!